Temat: [C-MAX 2003-2007] Moduł parkowania przód+tył dobór
View Single Post
Stary 17-10-2014, 13:58   #1
kordian87
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
Domyślnie Moduł parkowania przód+tył dobór

Witam,
na forum jest młody stażem, bo i swojego Forda kupiłem niedawno. Po podłączeniu auta do komputera wyszły jednocześnie cztery błędy czujników parkowania tylnych (C-Max w wersji Ghia z seryjnymi przednim i tylnymi czujkami). Po sugestii kilku mechaników skłoniłem się do poszukiwania nowego modułu parkowania, którego usterka prawdopodobnie jest przyczyną problemu. Przycisk w kokpicie jest cały czas w pozycji off dla czujników.
Dostałem się do modułu parkowania (dla zainteresowanych - odkręcamy cztery spinki obudowy progu bagażnika i odciągamy do wewnątrz dolną część prawego boczku).
Mój C-Max ma wbudowany moduł o oznaczeniu 3M5T-15K866-BE. Na allegro jest kilka aukcji, ale konkretnego takiego modułu dostępnego nie ma. Są za to inne o oznaczeniu Bx.
Wyczytałem na forum, że przedostatnia litera oznacza, w przypadku "B", że jest to moduł dla czujników P+T. Pytanie do Was - czy mogę zaryzykować kupno modułu o innym oznaczeniu ostatniej litery? Nowy moduł kosztuje ok. 900 zł, a na allegro chodzą od 60-200 zł.
kordian87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem