Hm, w sumie zgadza się wszystko to co napisałeś poza tym:
Cytat:
poprzez pociagniecie dzwigni (tak jak wlaczasz swiatla dlugie) wlaczasz funkcje "Following/Coming home" czyli zapalaja sie swiatla pozycyjne, krotkie (mijania) i drogowe (dlugie). Zamkniecie zamka powoduje wlaczenie czasomierza ktory te "doswietlanie" wylaczy.
Ponowne otwarcie drzwi nie wylacza czasomierza, swiatla coming home i tak zgasna i aby je ponownie zapalic, musialbys odpalic i zgasic silnik.
|
U mnie gdy włączę światła Follow me home, zapalają się mijania ale drogowe na pewno nie. Co do pozycyjnych nie jestem pewien bo nie zwracałem akurat na to uwagi, jednak te światła mogę włączyć ponownie bez uruchamiania silnika. Ba, nawet po włączeniu mogę je anulować poprzez powtórne pociągnięcie manetki. Dzięki Ci bardzo za zobrazowanie jak to wszystko działa u Ciebie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do mijania po zapłonie, po prostu muszę to przyjąć do wiadomości
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zresztą i tak nie odgrywa to aż tak wielkiej roli, biorąc pod uwagę to, że zauważyłem to prawie pół roku po zakupie auta
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na co dzień używam opcji AUTO wraz z zaklejonym czujnikiem zmierzchu, który wraz z softstarterem do żarówek odwala całą brudną robotę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawią mnie czasami i zadziwiają rozwiązania Forda, patrząc na schematy to całym tym ustrojstwem steruje GEM i on sobie decyduje w jakich warunkach co załączyć, np. światła mijania. Pozwolę sobie na taką małą dygresję, uprzednio nigdy nie mając w żadnym fordzie podgrzewanej przedniej szyby, doposażyłem moją foczkę (którą nabyłem świeżo po dzwonie) właśnie w taką. Ile nerwów straciłem przeglądając instalację którą zrobiłem zgodnie ze schematami w poszukiwaniu przyczyn dlaczego szyba nie chce się włączyć? Skoro podgrzewanie tylnej szyby działa po zapłonie, to przecież przedniej też powinno! Otóż okazało się że nie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dopiero wieczorem gdy przypadkiem odpaliłem auto i włączyłem grzanie właśnie wtedy okazało się, że od początku wszystko było dobrze położone i spięte. No cóż, taką zagwozdkę sprawiły mi wczoraj światła
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś ciekawe spostrzeżenia dotyczące funkcji follow me home, świateł skandynawskich, lub ogólnie konfiguracji oświetlenia w GEMie za pomocą ELMConfiga to zachęcam do podzielenia się
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., Jeżeli przełożeni na forum uznają temat za wyczerpany to proszę zamknąć.
Pozdrawiam
Marcin