Odp: Przygotowanie do montazu ogrzewania postojowego
Co do cennika to: webasto analogowe Thermo Top wraz z osprzętem czyli wiązka elektryczna, pompka paliwa i wody, bezpieczniki, przewód paliwa, trójnik, tłumik, etc 1020 zł. Zakupilem bez zegarka sterującego. Moduł IPCU kupiłem za 310 zł, używany ale jak nowy i z gwarancją. Moduł ten umożliwia wysterowanie wentylatora w kabinie, niezależnie od komputera pokładowego i klimatronika. Moduł sterujący to Psenso. Tu odsyłam na stronę producenta bo możliwości urządzenia są ogromne i zasługują na osobny topic. Dodam tylko że oprócz sterowania webastem, urządzenie informuje mnie o wzbudzonym autoalarmie, pokazuje na telefonie napięcie akumulatora samochodowego i temperaturę. Psenso wymontowałem z poprzedniego samochodu gdzie zakupiłem po to by sterować webastem. Dlatego rozmyslnie zrezygnowałem z zegara sterującego bo o wiele bardziej komfortowo było mi włączyć agregat siedząc w domu w fotelu niż ustawiać godzinę na zegarku. Podsumowując 1020 + 310 + 350 = 1680 za kompletne webasto analogowe ze sterowaniem GSM. Do ceny trzeba doliczyć ewentualne węże do instalacji ogrzewania. Mi zostało z poprzedniej instalacji więc tego nie liczę ale ceny nie są wysokie. Wszystko zawsze kupowałem za pośrednictwem portalu aukcyjnego. I jeszcze dwa słowa wyjaśnienia, sposób montażu ogrzewania postojowego, całkowicie uniezależnia go od klimatronika. Za poprawne uruchomienie ogrzewania w kabinie odpowiada moduł IPCU.
|