![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Ford Focus C-Max i Ford Fiesta
Silnik: 1,8 TDCI i 1.3 benzyna
Rocznik: 2006 i 2008
|
Panie i Panowie! Poszukuje informacji na temat wlotu i wylotu płynu chłodniczego do nagrzewnicy kabiny, którą rurą płyn wlatuje do nagrzewnicy a którym wylatuje. Planuję montaż ogrzewania.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Niestety nikt nie pomógł, szkoda. Zakupiłem więc dedykowaną książkę z serii "sam naprawiam". Dzisiaj kupię zestaw wraz z IPCU i może w przyszłym tygodniu montaż.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Zestaw zakupiony. Planuję nakręcić film z przebiegu prac. Jak już wszystko będzie zrobione, zamontowane a film zmontowany to wrzucę link. Może komuś się przyda. Wiem jak to jest jak się wiele rzeczy robi po omacku, przeszukuje góry internetu etc. Doświadczenie jako takie mam, montowałem zestaw webasto w poprzednim moim samochodzie Hyundai Trajet. Działało i spełniało swoją rolę. Montaż był prostszy bo klima manualna i miejsca więcej. Tutaj w c-maxie najwększym problemem będzie dojście do przewodów nagrzewnicy. Z resztą sobie poradzę. Zestaw będzie uruchamiany tylko telefonem, nie będzie zegara w kabinie bo po doświadczeniach z poprzedniego auta wiem że służył by mi tylko jako zegarek, nigdy nie uruchamiałem nim webasta. Dobra, jak już będzie po to opublikuję co trzeba.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Co do cennika to: webasto analogowe Thermo Top wraz z osprzętem czyli wiązka elektryczna, pompka paliwa i wody, bezpieczniki, przewód paliwa, trójnik, tłumik, etc 1020 zł. Zakupilem bez zegarka sterującego. Moduł IPCU kupiłem za 310 zł, używany ale jak nowy i z gwarancją. Moduł ten umożliwia wysterowanie wentylatora w kabinie, niezależnie od komputera pokładowego i klimatronika. Moduł sterujący to Psenso. Tu odsyłam na stronę producenta bo możliwości urządzenia są ogromne i zasługują na osobny topic. Dodam tylko że oprócz sterowania webastem, urządzenie informuje mnie o wzbudzonym autoalarmie, pokazuje na telefonie napięcie akumulatora samochodowego i temperaturę. Psenso wymontowałem z poprzedniego samochodu gdzie zakupiłem po to by sterować webastem. Dlatego rozmyslnie zrezygnowałem z zegara sterującego bo o wiele bardziej komfortowo było mi włączyć agregat siedząc w domu w fotelu niż ustawiać godzinę na zegarku. Podsumowując 1020 + 310 + 350 = 1680 za kompletne webasto analogowe ze sterowaniem GSM. Do ceny trzeba doliczyć ewentualne węże do instalacji ogrzewania. Mi zostało z poprzedniej instalacji więc tego nie liczę ale ceny nie są wysokie. Wszystko zawsze kupowałem za pośrednictwem portalu aukcyjnego. I jeszcze dwa słowa wyjaśnienia, sposób montażu ogrzewania postojowego, całkowicie uniezależnia go od klimatronika. Za poprawne uruchomienie ogrzewania w kabinie odpowiada moduł IPCU.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Kurde dwadzieścia minut pisania i forum każe się ponownie zalogować, kasując cały tekst :/
|
|
|
|