Cytat:
|
Nie wiem tylko jak nastawić zakres - bo jak zacznie brać 3A przy zakresie nastawionym na kilkuset mA to może miernik szlag trafić ;-(
|
W zależności w jakim tempie rozładowuje Ci akumulator, chyba ze masz złośliwca takiego jak ja ost. badałem w którym co jakiś czas uaktywniał się pobór prądu 3A na 30 - 40 s i znikał. Ustaw zakres do 10 A (czy co tam masz, w dziesiątkach A) miernik powinien pokazać wtedy nawet setki A jako 0.1A jesli wiesz ze szybko idzie. Mniejszy zakres też możesz próbować, jak przekroczy skale będzie widać, miernik przeżyje, zakresy małego Amperażu zazwyczaj są zabezpieczane bezpiecznikiem w mierniku (sprawdź to w opisie miernika)
Cytat:
|
Chciałbym przypomnieć,że pomysł z miernikiem jest mój i polegał na tym by pożyczyć taki miernik nie kupować.
Mój miernik dla przykładu mierzy cęgami prąd stały od 100mA,więc na pewno się nadaje.
|
Pomysł ok, z pożyczeniem jak ma sie od kogo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomiar na cęgach od 100mA niezły nie każdy cęgowy taki ma, z założenia pomiar cęgami jest dla dużych wartości PRĄDU (np pobór prądu przez świece żarowe albo rozrusznik podczas rozruchu) gdzie ciężko jest zmierzyć to wpinając miernik w szereg. Niemniej przy pomiarze upływności 100mA też może być za dużo, oczywiście nie w przypadku kiedy podejrzewana upływność jest w granicach setek mili amper albo wręcz amperów. Ja jednak wole wpinać miernik w szereg, dodatkowo przy odrobinie kombinacji da się to zrobić nie rozłączając ciągłości obwodu.
Cytat:
|
Bump: _harry ,zdecydowana większość mierników posiada automatyczny OFF,więc tak ,czy tak trzeba co jakiś czas chodzić,więc kamera jest zbędna
|
te lepsze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. te z marketu do końca rozładowują baterie, poza tym jak będzie tak jak ja miałem ze pobór trwał 20-30 sek ciężko to wyłapać.
Bump:
Cytat:
|
to wlasnie to czasem dlugie poszukiwanie o ktorym wspominalem
ale co nie ktorzy na forum widac z wypowiedzi maja to w najmniejszym paluszku
i wiedza co jest
pamietajcie tez o tym ze wypinanie bezpiecznikow czasem powoduje wybudzenie auta i zabawa od poczatku
|
ano i tu widać kto jest mądralą teoretykiem a kto praktykiem.
Cytat:
|
No to oznacza ,ze należy tylko wypinać bezpieczniki i ich z powrotem nie wkładać
|
tak sie nie da, bo nie wiesz czy znikneło bo wyjołeś bezpiecznik czy samo z siebie... czy bo sie cos wyłączyło itp itd.
żmudna robota
dlatego ja bym chciał to urządzenie które ma kolega
Cytat:
|
Niekoniecznie pare godzin,wystarczy odpowiedni przyrzad i od razu widac czy przy uspionym aucie jest lewy pobor pradu.
Uwazasz,ze elektryk bedzie siedzial 6 h i nontop mierzyl i sprawdzal pobor pradu ?
Dzisiaj od tego jest sprzet,wystarczy go tylko odpowiednio uzyc
|
chyba że to szklana kula....