Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-01-2015, 16:11   #31
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Rozładowywanie akumulatora

Cytat:
Napisał _harry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem tylko jak nastawić zakres - bo jak zacznie brać 3A przy zakresie nastawionym na kilkuset mA to może miernik szlag trafić ;-(
W zależności w jakim tempie rozładowuje Ci akumulator, chyba ze masz złośliwca takiego jak ja ost. badałem w którym co jakiś czas uaktywniał się pobór prądu 3A na 30 - 40 s i znikał. Ustaw zakres do 10 A (czy co tam masz, w dziesiątkach A) miernik powinien pokazać wtedy nawet setki A jako 0.1A jesli wiesz ze szybko idzie. Mniejszy zakres też możesz próbować, jak przekroczy skale będzie widać, miernik przeżyje, zakresy małego Amperażu zazwyczaj są zabezpieczane bezpiecznikiem w mierniku (sprawdź to w opisie miernika)
Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałbym przypomnieć,że pomysł z miernikiem jest mój i polegał na tym by pożyczyć taki miernik nie kupować.
Mój miernik dla przykładu mierzy cęgami prąd stały od 100mA,więc na pewno się nadaje.
Pomysł ok, z pożyczeniem jak ma sie od kogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomiar na cęgach od 100mA niezły nie każdy cęgowy taki ma, z założenia pomiar cęgami jest dla dużych wartości PRĄDU (np pobór prądu przez świece żarowe albo rozrusznik podczas rozruchu) gdzie ciężko jest zmierzyć to wpinając miernik w szereg. Niemniej przy pomiarze upływności 100mA też może być za dużo, oczywiście nie w przypadku kiedy podejrzewana upływność jest w granicach setek mili amper albo wręcz amperów. Ja jednak wole wpinać miernik w szereg, dodatkowo przy odrobinie kombinacji da się to zrobić nie rozłączając ciągłości obwodu.

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: _harry ,zdecydowana większość mierników posiada automatyczny OFF,więc tak ,czy tak trzeba co jakiś czas chodzić,więc kamera jest zbędna
te lepsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. te z marketu do końca rozładowują baterie, poza tym jak będzie tak jak ja miałem ze pobór trwał 20-30 sek ciężko to wyłapać.

Bump:
Cytat:
Napisał jack68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to wlasnie to czasem dlugie poszukiwanie o ktorym wspominalem

ale co nie ktorzy na forum widac z wypowiedzi maja to w najmniejszym paluszku
i wiedza co jest

pamietajcie tez o tym ze wypinanie bezpiecznikow czasem powoduje wybudzenie auta i zabawa od poczatku
ano i tu widać kto jest mądralą teoretykiem a kto praktykiem.

Cytat:
No to oznacza ,ze należy tylko wypinać bezpieczniki i ich z powrotem nie wkładać
tak sie nie da, bo nie wiesz czy znikneło bo wyjołeś bezpiecznik czy samo z siebie... czy bo sie cos wyłączyło itp itd.

żmudna robota
dlatego ja bym chciał to urządzenie które ma kolega
Cytat:
Napisał radekg32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niekoniecznie pare godzin,wystarczy odpowiedni przyrzad i od razu widac czy przy uspionym aucie jest lewy pobor pradu.
Uwazasz,ze elektryk bedzie siedzial 6 h i nontop mierzyl i sprawdzal pobor pradu ?
Dzisiaj od tego jest sprzet,wystarczy go tylko odpowiednio uzyc
chyba że to szklana kula....

Stary 04-01-2015, 16:40   #32
radekg32
ford::professional

Imię: Radek
Model: MK 5
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT 180 hp
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał jack68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego powinienes otworzyc elektryke samochodowa i naprawialbys jak kaszpirowski
Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dlatego ja bym chciał to urządzenie które ma kolega

chyba że to szklana kula....
Chłopy przestancie sie czepiac tego co napisalem,ja takie info dostalem od gostka jak mi sprawdzal aku,wiec tylko przekazalem jego wiedze/teorie.
Stary 04-01-2015, 17:15   #33
jackraymund
ford::amateur

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2007

Do wątpliwości powyżej osób, standardowo miernik ma bezpiecznik w amperomierzu do 0.2-0.3mA, do 20A już go nie posiada. Także chyba lepiej podpiąć się za bezpiecznikiem od auta i do 20A ustawić, chodź sądzę że może być to niewygodne.
Dodatkowo często pod samym stykiem na mierniku piszę, czy posiada bezpiecznik FUSED-posiada, UNFUSED-nie posiada.

Mam pytanie, bo moje bezpieczniki są troszkę inne od tych z instrukcji.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
1. F16 znajdę pod tym plastikiem?

2. Te 2 przewody z grubym czerwonym kablem, przymocowane do skrzynki, zaraz obok F16, to masa? Czy może +?
3. Czy w stanie uśpienia jest napięcie na zapalniczce?
4. Jaki pobór prądu powinien być w fazie uśpienia?
jackraymund jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2015, 18:32   #34
arttk
ford::advanced

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał jackraymund Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przez jakiś czas jest, dłużej to chyba tylko w bagażniku kombi.

Cytat:
Napisał jackraymund Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli to MK4 to po ok. 40 minutach po zamknięciu centralnego powinno być niewiele ponad 100mA. Do tego czasu (40 minut) może być trochę ponad 200mA.
arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2015, 23:37   #35
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
D
Tu masz zdjęcia skrzynki i bezpieczników
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2015, 01:05   #36
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:

2. Te 2 przewody z grubym czerwonym kablem, przymocowane do skrzynki, zaraz obok F16, to masa? Czy może +?
1 prawdopodobnie, choć jak to duży amperaż to może byc tez wstawiony pionowo, z głowy nie pamiętam, musisz zajrzeć u siebie
2 + w skrzynce wyłącznie rozchodzi sie zasilanie czyli + Masy rozprowadzane sa z karoserii tylko.
3 Dobre pytanie, nigdy nie sprawdzałem, ale myślę że jest.
4 Wszystko do max 50mA (0.05A) dopuszczalne. Prawidłowo jak najmniej, poniżej 30mA (0,03A) dobrze.

Ktoś tu pisał o 100mA w MK4, nie mierzyłem ale wydaje mi sie to dużo.
Stary 17-12-2018, 08:35   #37
XDX
ford::average

Model: MONDEO VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 koników
Rocznik: 2017
Domyślnie rozładowujący się akumulator ?

Koledzy jak w temacie, coś nagle rozładowuje akus lub już jest stary. Akus ma 3,5 roku Varty Blue Dynamic 80Ah/740A. Ostatnio włączam webasto przychodzę do auta i chcę odpalić i nic.
Wiem, że webasto pożera akusa ale czy nagle aż tak ?
Pobadałem trochę Forscanem i wyskoczyły błędy ale nie wiem czy nie od tego że dwa razy padł akus podczas pracy webasto:

===ABS DTC B1B69:16-08===
Kod: B1B69 - Obwód zasilania 12 V

Dodatkowe symptomy usterki:
- Napięcie w obwodzie poniżej wartości progowej

Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC

===AHCM DTC B1D27:11-68===
Kod: B1D27 - Obwód pompy płynu chłodzącego

- Obwód zwarty do masy

Status:
- Test nie został ukończony

Moduł: Moduł sterujący dodatkową nagrzewnicą
===END AHCM===

===AHCM DTC U3000:16-28===
Kod: U3000 - Modul sterujacy

- Napięcie w obwodzie poniżej wartości progowej

Status:

Nie wiem czy to ma coś wspólnego z rozładowywaniem czy po prostu akus kiedy pada sieje serię błędów po urządzeniach.
XDX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2018, 10:21   #38
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: rozładowujący się akumulator ?

Co to za webasto. Czym grzeje, paliwem, czy prądem?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2018, 10:25   #39
XDX
ford::average

Model: MONDEO VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 koników
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: rozładowujący się akumulator ?

Thermo TOP V Diesel
XDX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2019, 15:47   #40
Koso
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie akumulator który ma miesiąc rozładowuje się z dnia na dzień

Witajcie
Problem polega na tym ze akumulator który ma miesiąc rozładowuje się z dnia na dzień(alternator jest sprawny) do zera l, gdzie auto muszę otwierasz z kluczyka , nie wiem co może być przyczyna
Jedyne co mi przychodzi do głowy to ze od jakiegoś czasu radio się raz włącza raz nie i coś może być to z tym związane?
Koso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania