Cytat:
|
Nie wiem jakie maja intencje w viakenie ale kabel do vw tez od nich mam i problemow brak. I ciekawostka: dziala z laptopem starym 2 GiB ram xp 32 bez pamieci wirtualnej.
|
Wiec powinieneś wiedzieć czemu do programów diag zalecane jest używać XP ka, najmniej problematyczny system.
Porównując wymagania samej windy widać jak Microsoft pisze swój system
XP 32 64Mb, XP 64 128Mb tyle wystarczy aby uruchomić system
Win 7 32 juz 1GB potrzebuje a Win 64 juz 2 GB ale w obu przypadkach dla komfortu pracy niezbędna jednak jest pamięć wirtualna - nie mowie tu o programie forscan czy ELM config a o takich jak IDS na XP starczy mu 1GB ale m czkawke, potem juz więcej, Autocom na XP z 1 GB tez ruszy ale z czkawką, na netbooku z intelem 2GB ramu i win 7 chodzi tak samo jak na celeronie z XP i 512 MB, a na moim gamingowym 8GB, i7, SSD i wirtualna na SD 32 GB to demony prędkości.
A o wirtualce pisze bo niektórzy manipulując parametr ręcznie zapominają ze system musi przepisać dane aby załadować program do RAM, komputer służy im do wielu rzeczy i ma kilku użytkowników w domu a każdy instaluje wszytko z netu czy z gazety i jest sieczka w kompie, nie mówiąc o braku aktualizacji a programy diagnostyczne często korzystają z bibliotek które nie są składnikiem windy - jak bym sprawdził teraz 100 komputerów domowych to na bank 90 z nich nie miało by aktualnego NETFrameworka i aktualizacji a w zamian ze 100 niepotrzebnych kodeków, wyszukiwarek, spyware i innych rzeczy a użytkownicy z pewnością by stwierdzili ze komputer juz jest za stary i nie daje rady - często dostaje takie maszynki do porzadkowania i jakoś ku zdziwieniu chodzą jak należy
A jeśli chodzi o mprogramy diagnostyczne i wszelkie połączenia USB na COM to trzeba zwracać uwagę bo np przyjmują tylko com1 do 4 albo np do 12 i jak amay wszystkie zajęte to trzeba z palca przepisać porty, szczególnie lapki bo tam jak mamy np BT to po zainstalowaniu np słuchawek na BT zajmujemy 3 x com dodajmy kilkaurzadzen i mamy juz na liście com z numerem np 15
Jak ktoś ma problem z instalacja to w wolnej chwili mogę pomóc za pośrednictwem Teamviewer pisać na priv☺