Temat: [Focus 1998-2004] 1.8 TD mierzenie oleju - dziwny rezultat
View Single Post
Stary 09-03-2015, 21:06   #1
janozis
ford::amateur

Imię: Janek
Model: Ford Focus Combi MK1
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 2001
Domyślnie 1.8 TD mierzenie oleju - dziwny rezultat

Witam wszystkich. Mam taki dziwny problem. By nie było opiszę co zrobiłem. Wyjąłem miernik oleju, przetarłem szmatką włożyłem z powrotem wyjąłem. Silnik był włączony przez ostatnie min 8h. Otrzymałem takie coś co można zobaczyć w załącznikach. Wydawało mi się, że powinno być tak mniej więcej po środku a nie na dole i na górze miernika. Dodam, że ostatnio samochód był u mechanika, który miał sprawić by samochód zaczął jeździć, bo temu przestał działać silnik z nieznanych mi powodów. Wg tego co powiedział mechanik, w rozrządzie coś się ześlizgnęło na zembatce czy coś takiego. Słaby jestem z tego, wiem tyle że inny mechanik mi powiedział, że jeśli to by się stało to po wykrzywiało by mi zawory czy coś takiego. W sumie tamten co sprawdzał też mi to powiedział i że miałem sporo szczęścia, że tak się nie stało. Ten sam mechanik sprawdził od razu więcej rzeczy (może nie wiedział co jest powodem takiego zachowania auta) i sprawdził też turbinę. Stwierdził co do niej, że czas najwyższy o regeneracji. Zaśpiewał duużo kasy. Ciekaw jestem czy dojadę te 200 km do mojego mechanika, który zrobi to dużo taniej.
Dzięki za wszystkie możliwe uwagi i wyjaśnienia.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg zmierzony olej.jpg (58.1 KB, 38 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg zmierzony olej zaznaczone.jpg (62.4 KB, 37 wyświetleń)
janozis jest offline   Odpowiedź z Cytatem