Odp: Auto nie odpaliło po postoju na górce, silnik 2.0 TDCI
Witam ponownie. Wyższa temperatura (ok. 10 stopni) po ponad 24 - godzinnym postoju i autko ma znowu problem z odpalaniem. Np. dzisiaj musiałem nim zakręcić tak z 3-4 sekundy, żeby dopiero załapał. Później jak się rozgrzeje w ciągu dnia jest ok. Odpala raczej bez dodawania gazu. Zdarza się, że po odpaleniu trochę telepie autem, ale za chwilę wszystko jest ok. Dodatkowo drugi raz w ciągu miesiąca od kiedy zakupiłem auto zdarzyła się taka sytuacja, że po wrzuceniu jedynki dodaje gazu, a on nie ma mocy i nie chce jechać. Raz zdarzyło się tak na zimnym silniku, raz na ciepłym przed myjnią nie mogłem po odpaleniu podjechać do stanowiska. Gaz w podłodze, a on stoi. Dopiero po ok. 10-15 sekundach wszystko wraca do normy. Mechanik, jak pisałem wyżej wymienił świece żarowe. Sugerował ewentualną zmianę akumulatora i regenerację rozrusznika. Po wymianie świec wszystkie błędy skasowane i nic nowego nie wyskakiwało. Dzisiaj czytałem forum, że może to EGR jest za to odpowiedzialny. Chciałem po kolei eliminować błędy, ale ze względu na finansowe muszę to odłożyć w czasie. Co byście sugerowali, żeby teraz wymienić?
A może paliwa nie podaje i wtryski trzeba sprawdzić?
Ostatnio edytowane przez SopranoPL ; 15-03-2015 o 15:47
|