Cytat:
|
Przyłącze się, bo mam coś podobnego, więc może pomoże Tobie i wspólnie jakoś dojdziemy. Zimówki(przód Nord Frost 5 Gislaved 08r tył Goodyear Ultragrip 8 11r ) i letnie(Pirelli Cinturato) na innych felach(zima 8ramienne fordowskie, lato 5ramienne fordowskie), więc sam zmieniam pod domem.
Na zimówkach (ząbkowane z tyłu) tylko huczało, jeździł prosto i elegancko, żadnego ściągania, bieżnika nie zbierało. Teraz wymieniłem na letnie i mam problem-bo auto strasznie buja(gorzej niż przy sztormie) w trakcie jazdy(nie mówię tu o płaskiej prostej). Przy powolnym skręcie(skrzyżowanie, parking etc) jest uczucie jak by auto traciło przyczepność-mam wrażenie, że przód po prostu 'przeskakuje' do przodu. Nie powiem, jakie są doznania przy wjeździe na studzienkę przy wyższej prędkości, bo auto w lewo,w prawo i muszę dosłownie kontrować kierownicą. Luzów nie mam, zawieszenie diagnosta znajomy lookał, sam wlazłem do kanału-nic nie widać.
Miałem łożyska na Mcpersonach wymieniane obydwa niedawno, odbojnik z lewej mam lekko pęknięty, z prawej wydaje mi się, że też coś będzie do wymiany. Na 100% zimowe fele są do prostowania(ważenie pokazywało po 40-60g na stronę, nie dało się w 100% dokładnie wyważyć, ale też robił to mój szwagier za free i nie napompował opon przed ważeniem-co chyba źle wpływa na wynik), letnie wyważone ok. Łożysko z tyłu jedna strona wymienione na SKF(po niecałych 20k już pada-.-) Zbieżność będzie robiona może za jakiś czas, bo bieżnika mi nie zbiera i nie ściąga, więc nie widzę powodu
Jak wiadomo, zimówki są miękkie, a letnie twardsze. Może w tym problem, może faktycznie niektóre auta przy pewnych warunkach nie współgrają z pewnymi typami opon? Może felgi proste/krzywe i zawieszenie się pod nie układa? Może koło krzywo osadzone(chociaż wtedy byłby problem z ustawieniem zbieżności)? Może źle opony nałożone(chociaż u mnie są na 100% dobrze)?
Osobiście teraz bardziej boję się szybko jeździć na swoich letnich porządnej firmy niż na zimówkach nieznanej mi firmy i rocznikowo dużo starszych
|
Strasznie z tym opisem namieszałeś .Po tym co piszesz najwyraźniej masz uwaloną geometrie .Pisze tu o ustawieniu pełnej tył potem przód .Jednak zanim to zrobisz ,trzeba przeglądnąć porządnie całe zawieszenie nie tylko looknąć ,brecha kanał ,i każdą z tulei dokładnie obmacać .Focus ma skomplikowane i kapryśne zawieszenie tylnej osi ,jeżeli będą odchyłki na którymś wahaczu ,to całość nie będzie pracowała poprawnie i auto będzie rwało na nierównościach .Piszesz ,że łozyska Ci lecą na tyle .MOże właśnie masz pochylenie negatyw zbyt duży i łożysko pracuje na pojedynczej bieżni ,może hamulce łapią .
Pisze to gdyż stawiasz na opony ,jednak ludzie jeżdżą na tak tragicznych oponach że czachy w oczach ,i w większości nie mają takich problemów
Jeżeli zawiecha jest ok ,to i podłe opony opanuje ,ale na odwrót już nie
Przeglądnij porządnie zawieszenie i ustaw w dobrym zakładzie geometrie
Ma byc wybitnie zbieżna przód połówka +0,06 całkowita nawet do +0.20
tył jeszcze więcej połówka +0,18 całkowita do +0,38
Pochylenia jeat tam tolerancja około 1 st ,ale jeżeli nie będzie równo to dupa przód chyba coś -0,38 tył około -0,59