Temat: [Focus 2004-2008] Biały dym przy odpalaniu silnika [TDCi]
View Single Post
Stary 06-04-2015, 19:18   #24
Syntetyzer
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Ford Transit Connect
Silnik: 1.8 TDCI 90 KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Biały dym przy odpalaniu silnika [TDCi]

Cytat:
Napisał Focus115 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odgrzanie kotleta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja znalazłem 100% przyczynę dymienia na biało przy odpaleniu mojego Focusa tdci 115 km. Dodam że rozwiązanie okazało się banalne i może dotyczyć większości pytajacych użytkowników tdci z roczników 2001-4. Jak zwykle od mechanika musiałem nasłuchać sie rozmaitych kocopołów o wymianie wtryskiwaczy i/lub pompy - a od tego czasu zrobiłem 30 tys bez ich wymiany i porannego dymienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Naprawa kosztowała mnie - nic bo wszystko miałem w garażu. A teraz fakty... Przyczyną dymienia jest pęknieta rura gumowa między filtrem powietrza a turbiną (pęka z czasem w zagięciu podczas nieumiejętnych wymian filtru powietrza) uszkodzenia są niemal niewidoczne - ja zastosowałem opatrunek z szarej taśmy przylepnej - 20 minut roboty i nigdy więcej dymienia! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pewnie z czasem kupię oryginalną rurę - no ale póki co nie spieszy mi się wydawać 250 zł. Pozdrawiam i powodzenia.
większych bzdur na tym forum nie czytałem...