Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
Kolego Chuudy88, domyślam się że nie chciało ci się przeczytać postów na wszystkich 24 stronach, na nich masz konkretne rozwiązanie, co musisz zrobić ze swoim silnikiem. Ogólnie to kapitalny remont.
A tu trochę więcej się rozpiszę, opcje twoich mechaników odma, egr oczywiście do przeczyszczenia a nawet do "wykąpania" w benzynie należy to dokładnie oczyścić podobnie jak przepustnicę, ale idźmy dalej bo to takie "pier_dułki" piszesz że świece są zaolejone i tu masz już sedno sprawy do kapitalnego remontu nadaje się głowica, i to dobrze oddać do firmy która zrobi to profesjonalnie bo nie warto oddać do pana xxx bo będzie taniej i też dobrze zrobi dlaczego napiszę później. następnym krokiem jest wymiana pierścieni a tu dodatkowo wart zrobić pomiary gładzi cylindrów czy nie potrzeba zrobić szlifu, jeśli trzeba to w tej opcji dodatkowo oprócz nowego zestawu pierścieni czekają też na wymianę tłoki. o uszczelkach nie piszę bo to wiadomo że cały komplet trzeba kupić i wszystkie wymienić. co się da przemyć benzyną wymyć po tym oleju i to co miałem napisać wcześniej, zapewne taki remont zmniejszy branie oleju ale jego nie wyeliminuje, jeśli chodzi o mój przypadek to 100km = 1l oleju teraz po remoncie 1000km - 200ml oleju jest duża różnica. zero błędów EGR. silnik równo pracuje, wchodzi na obroty a i wkręca się w obroty wtedy kiedy ja chce a nie na odwrót. Nic się nie dzieje tylko tankuję.
jeśli chodzi o sprawę obrotów, to jeśli silnik jest zimny po obroty mogą być lekko powyżej 1000obr, a jak się zagrzeje to 800-900 stabilnie trzyma i to jest raczej norma. więc jest ok. przyśpieszenia i mocy brak bo zamiast spalać mieszankę benzyny z powietrzem dostaje jeszcze dodatkowo sporą ilość oleju z którym sobie nie radzi spalić, dlatego świece są mokre i zaolejone.
Pozdrawiam