Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-04-2015, 23:53   #231
KocisA
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Ford C-max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Panowie mój Maksik ma przejechane 280 tys. km i obecnie bierze około 0,5 litra na 1000 km. Z ustaleniem poziomu oleju też przez pewien czas miałem problem. Zwróćcie uwagę że przy nagrzanym silniku po postoju około 0,5 godziny wyjmiecie sztalkę będzie innym poziom gdy włożycie ją drugi raz. Przy zimnym silniku może być tak, że będzie ona czysta jakby nie było oleju, a po ponownym włożeniu okaże się, że pozom jest optymalny. Ale proponuje wrócić do teorii i poczytać jak powinno się mierzyć poziom oleju. Czyli wyjąć sztalkę wytrzeć i włożyć ponownie i wtedy jest to prawidłowy odczyt

KocisA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2015, 02:11   #232
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

KocisA - czym chciałeś się podzielić, ile bierze ci oleju przy twoim przebiegu, czy może informacją - chaotyczną - na temat mierzenia poziomu oleju?

Gratuluję tak dużego przebiegu i brania oleju na poziomie 0,5l na 1000km,
Temat miarki był poruszany tu i w innych postach kilku krotnie - dziękujemy za przypomnienie.

Jednak żadna z Twoich informacji nie wnosi wiele nowego w tym temacie, a może chcesz się podzielić info jak zamierzasz wyeliminować problem brania oleju w twoim silniku?

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2015, 17:26   #233
Chuudy88

Imię: Mariusz
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2003/2004

Witam.
Dodam swój wątek do istniejącego postu.
Mój c-max 1.8 16v od poprzedniej wymiany oleju 3000km temu zeżarł cały olej - milimetra oleju nie zostawił (auto kupione w komisie). Jeżdżę na a5 5w30, przebieg 118 tyś ponoć.
Objawy następujące:
- auto nie zostawia plam oleju i nie ma wycieków na zew.
- spaliny wydają się normalne
- świece całe pływają w oleju, nawet kable są już zachlapane olejem
- auto ma mało mocy, strasznie się dusi na małych obrotach - do 2000, powyżej już w miarę normalnie jedzie, boję się komuś wepchać na skrzyżowaniu bo nie wiem czy zdąrzę tak szybko przyspieszyć
- na wolnych obrotach ma ok. 800, 900 obrotów ale przyznam że nie wiem ile jest prawidłowo, chociarz to wydaje mi się za mało
- jak czyściłem tak chałupniczo przepustnicę szmatką i palcem (strasznie brudna była) to przez chwilę mu obroty wzrosły do 1100 i chwilę jeźdźił fajnie
- jak odkręcam korek wlewu słychać syk powietrza uchodzący z baku, myślałem że to odpowietrzenie baku, ale jeżdżąc z odkręconym wlewem auto też ma mało mocy
- moja jazda jest mało dynamiczna, jeżdzę spokojnie i na małych dystansach po 5km, czasem na zakupy po 10km
- wzrosło spalanie

Proszę o pomoc bo mechanicy i forumowicze jak czytam obstawiają różne opcje, odma, egr, uszczelka na zaworach, filtr paliwa i inne.
Chuudy88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2015, 19:53   #234
klodis

Kolego Chuudy88, domyślam się że nie chciało ci się przeczytać postów na wszystkich 24 stronach, na nich masz konkretne rozwiązanie, co musisz zrobić ze swoim silnikiem. Ogólnie to kapitalny remont.
A tu trochę więcej się rozpiszę, opcje twoich mechaników odma, egr oczywiście do przeczyszczenia a nawet do "wykąpania" w benzynie należy to dokładnie oczyścić podobnie jak przepustnicę, ale idźmy dalej bo to takie "pier_dułki" piszesz że świece są zaolejone i tu masz już sedno sprawy do kapitalnego remontu nadaje się głowica, i to dobrze oddać do firmy która zrobi to profesjonalnie bo nie warto oddać do pana xxx bo będzie taniej i też dobrze zrobi dlaczego napiszę później. następnym krokiem jest wymiana pierścieni a tu dodatkowo wart zrobić pomiary gładzi cylindrów czy nie potrzeba zrobić szlifu, jeśli trzeba to w tej opcji dodatkowo oprócz nowego zestawu pierścieni czekają też na wymianę tłoki. o uszczelkach nie piszę bo to wiadomo że cały komplet trzeba kupić i wszystkie wymienić. co się da przemyć benzyną wymyć po tym oleju i to co miałem napisać wcześniej, zapewne taki remont zmniejszy branie oleju ale jego nie wyeliminuje, jeśli chodzi o mój przypadek to 100km = 1l oleju teraz po remoncie 1000km - 200ml oleju jest duża różnica. zero błędów EGR. silnik równo pracuje, wchodzi na obroty a i wkręca się w obroty wtedy kiedy ja chce a nie na odwrót. Nic się nie dzieje tylko tankuję.

jeśli chodzi o sprawę obrotów, to jeśli silnik jest zimny po obroty mogą być lekko powyżej 1000obr, a jak się zagrzeje to 800-900 stabilnie trzyma i to jest raczej norma. więc jest ok. przyśpieszenia i mocy brak bo zamiast spalać mieszankę benzyny z powietrzem dostaje jeszcze dodatkowo sporą ilość oleju z którym sobie nie radzi spalić, dlatego świece są mokre i zaolejone.

Pozdrawiam

Stary 17-04-2015, 21:19   #235
Chuudy88

Dziękuję za odpowiedź

Teraz z czystym sumieniem przyznaję że przeczytałem każdą z 24 stron, trzeba było pisać że akcja rozkręca się po 14stronie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koszty nieziemskie - ja napisze co u mnie było jak oddam samochód do mechanika.

Ostatnio edytowane przez Chuudy88 ; 18-04-2015 o 02:46
Stary 18-04-2015, 13:55   #236
Chuudy88

Byłem dziś u mechanika ktory zajmował się silnikami forda, wstępna diagnoza brzmi:
- sprawdzić kolektor
- sprawdzić klapy - choć te mogą być dobre bo coś tam grzebał przy kolektorze jakiś zaworek popuszczał czy coś i brzmiało mu to dobrze
- od razu odmę sprawdzić jak już kolektor rozkręcony
- przeczyścić egr, przepustnicę
- sprawdzić filtr paliwa - i tu mam pytanie, mechanik powiedział żeby sprawdzić czy jest filtr paliwa, tzn że może nie być filtra ?
- sprawdzić ciśnienie paliwa
- albo sprawdzić wtryskiwacze i tam już inna bajka będzie
- zobaczyć czy coś jeszcze zostało z katalizatora
- i wiadomo uszczelki chociażby ta pod klapą

Haha a jak mechanik sprawdzał jakie mam spaliny to tak zakopciłem mu warsztat, że wszędzie siwo.
Na wolnych obrotach jakotako jeszcze przejdzie, ale na wysokich obrotach to już na spaliny nie da się przymknąc oka bo 10 krotnie coś mi tam przekraczało normę.
Powiedział mi na szybko, odstaw samochód i nie jeździj aż nie zajmie się nim mechanik.
Stary 18-04-2015, 18:36   #237
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Chuudy88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem dziś u mechanika ktory zajmował się silnikami forda, wstępna diagnoza brzmi:
- sprawdzić kolektor
- sprawdzić klapy - choć te mogą być dobre bo coś tam grzebał przy kolektorze jakiś zaworek popuszczał czy coś i brzmiało mu to dobrze
- sprawdzić filtr paliwa - i tu mam pytanie, mechanik powiedział żeby sprawdzić czy jest filtr paliwa, tzn że może nie być filtra ?
- i wiadomo uszczelki chociażby ta pod klapą

Haha a jak mechanik sprawdzał jakie mam spaliny to tak zakopciłem mu warsztat, że wszędzie siwo.
Na wolnych obrotach jakotako jeszcze przejdzie, ale na wysokich obrotach to już na spaliny nie da się przymknąc oka bo 10 krotnie coś mi tam przekraczało normę.
Powiedział mi na szybko, odstaw samochód i nie jeździj aż nie zajmie się nim mechanik.
idz reklamuj do komisu...
masz zastale pierscienie i pytanie co jeszcze. temat jest krotki. wszystkie inne mozesz z gory pominac.
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2015, 21:47   #238
klodis

Aronik, reklamacja będzie strasznie trudna, jeśli już przejechał tym samochodem ponad 3000km. Można spróbować, lecz zaraz będą się czepiać, że tyle km przejechane i nie znają techniki jazdy, więc to wina obecnego właściciela, a u nich wszystko było ok. Temat jest trudny, sam przerabiałem ze swoim sprzedającym, choć u mnie gość był uczciwy i dogadaliśmy się.

Druga sprawa jeśli koleś zna się na silnikach forda to czemu zaczyna od d... strony, nic nie pomoże cyt:"
- sprawdzić kolektor
- i wiadomo uszczelki chociażby ta pod klapą"
To są pobieżne sprawy ważne ale w tym przypadku nic nie dadzą. Przy całkowitym remoncie tak będzie to ważne później teraz za kilka km wszystko znów będzie pływać w oleju.

Sprawa filtra paliwa, jeśli ktoś coś kombinował to może być dodatkowy, ale ogólnie nasze mają w baku jeśli dobrze pamiętam ale to już musiałbym sprawdzić, jak dla mnie filtr nie jest tu żadną przyczyną. Proponuje sprawę filtra zostawić i zająć się tym co jest ważne.

"Haha a jak mechanik sprawdzał jakie mam spaliny to tak zakopciłem mu warsztat, że wszędzie siwo.
Powiedział mi na szybko, odstaw samochód i nie jeździj aż nie zajmie się nim mechanik."

Zakopciłeś bo bierze olej i spaliny są trujące a nie para wodna z CO2. Na wolnych obrotach jeszcze jakieś normy łapał, zapewne spaliny były mnie trujące ale czym wyższe obroty tym większe ciśnienie oleju w silniku a co za tym idzie więcej go spala, dlatego tyle przekraczał normę.

szybko odstaw samochód do mechanika - no cóż za wiele w nim się nie może już popsuć jeśli będzie olej a właściwie jego stan to bynajmniej bo nie zatrzesz więc jak zrobisz 15-25km nie powinno się nic stać. Oczywiście najlepiej go zrobić, ale u jakiegoś sprawdzonego mechanika. bo ten od forda to jak dla mnie jakiś podejrzany.

Skontaktuj się z tedi_k z Katowic [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] może on podpowie ci gdzie możesz odstawić samochód w waszych okolicach. Ważne jest by nie robił tego lepszy "spawacz" bo wywalisz kasę a efektu nie będzie.

Stary 18-04-2015, 23:42   #239
Chuudy88

Co do reklamacji sam to rozważałem, ale żadnych dowodów nie ma na to że auto było sprzedane uszkodzone, a nie mam takiej wiedzy jak mogę zmusić komis do oddania pieniędzy.

Co do mechanika, gość na prawdę sporo wiedział o silnikach forda, to była taka luźna rozmowa, sprawdził pomiar spalin, zajrzał do świec itp, przejechał się żeby sprawdzić jak chodzi. To wszystko za poleceniem innej osoby więc zrobił to dobrowolnie i nie policzył za to nic choć godzinę spędził przy moim samochodzie w czasie swojej pracy.
Większość rad dawał mi myślę takich co ja sam mógł bym posprawdzać tak prewencyjnie w samochodzie zanim zabiorę się za grubsze naprawy.
Stary 19-04-2015, 13:11   #240
klodis

Chududy88 - cyt."Proszę o pomoc bo mechanicy i forumowicze jak czytam obstawiają różne opcje, odma, egr, uszczelka na zaworach, filtr paliwa i inne. " napisałem i liczyłeś na porady, jak je otrzymałeś to stwierdzasz, że sam wiesz co masz robić. To po co się rejestrowałeś i piszesz post?

Jeśli chodzi o mechanika, każdy wie jak zrobić byś do niego trafił.
Po drugie to jeśli mechanik sprawdził ci aż tyle rzeczy to ty nie napisałeś wszystkiego więc pretensje miej sam do siebie, po tych informacjach co napisałeś to zabrakło najważniejszych rzeczy w całej tej naprawie.

Oczywiście Twój samochód - Twoja decyzja i pamiętaj albo się uda albo nie...

Tyle w twoim temacie...

Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania