Temat: [S-MAX 2006-2015] Nie działa klima
View Single Post
Stary 25-04-2015, 15:20   #144
koalakm
ford::beginner

Imię: krzys
Model: smax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Czesc
Przeczytalem caly temat, jednak nie do konca jestem pewien czy np "fioletowy kabelek" jest u mnie przyczyna.

Dzis bylem u nabicia klimy - byla pusta - dodano 600 gram odczynnika i 7ml oleju.
Co ciekawe, przed uzupelnieniem po wlaczeniu AC=ON sprezarka startowala... no ale lecmy dalej.
Po napelnieniu wlaczam AC=ON, nawiew max - i jupii lepi zimne powietrze - no radosc trwala z 3 min bo przestalo, wylaczanie, wlaczanie nic nie dawalo - sprezarka nie ruszala...
Pan polecil wizyte u elektryka.
Odjechalem i po 2 km wlaczylem AC=ON - jupii dziala znowu i tak cala droge dzialala, super chlodne powietrze itp. Jednak jadac mialem wrazenie jakby sprezarka sie wlaczala i potem na chwile wylaczala i tak w kolko.
DOjechalem do domu otwieram maske i obserwuje (ustawienia: Temp=LO, AC=ON, nawiew = max) = sprezarka i wentylator chodza ladnie i co jakis czas sprezarka staje na okolo 5s a potem sie zalacza + zalacza wentylator - powiem szczerze ze jest to troche denerwujace bo jadac odczuwa sie te "wlaczenia" (pisk paska i obciazenie silnika).
Rozumiem ze to nie jest normalny objaw? AC=ON powinien trzymac sprezarke wlaczana caly czas prawda? Nie mam pojecia dlaczego sie wlacza i na chilke wylacza i tak w kolko.
Prosze o porady, mam plan sprawdzic (wymienic) ten fioletowy kabelek aczkolwiek nie do konca jestem pewien czy to moze byc to.
Bede wdzieczny za Wasze opinie.

pozdrowienia
koalakm jest offline   Odpowiedź z Cytatem