Na początku chciałem się przywitać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jestem posiadaczem srebrnej foczki 1.6 ecoboost o mocy 150 hp. Samochód posiadam od nowości a więc ma już prawie 4 latka. (kupiony we wrześniu 2011 r.). Samochód ma 45 tysięcy przebiegu. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Jakieś 3-4 miesiące temu zauważyłem że z wydechu wydobywa się niewielka ilość dymu (kolor jasno szary). Na początku pomyślałem że jest to spowodowane dosyć niskimi temperaturami jednak ostatnio na zewnątrz było 15 a nawet 20 stopni a niewielkie ilości dymu i tak się pojawiały. Co istotne zaraz pod odpaleniu autka nic nie dymi, zaczyna dymić po około 2-3 minutach i dymi tak przez około 5 minut, może troszkę dłużej po czym dymienie zupełnie ustaje. Dym nie jest zbyt gęsty i z samochodu w lusterku go praktycznie nie widać ale jadąc za samochodem jest to już dobrze widoczne. Ewidentnie ilość dymu zwiększa się przy dodawaniu gazu. Silnik pracuje równo, płynu nie bywa, oleju ubywa minimalnie.(praktycznie starcza od serwisu do serwisu (10 tysięcy rocznie) bez dolewania ewentualnie jedno małe dolanie). Dodam jeszcze że wcześniej nie wiem czy dymił bo nie zwracałem zupełnie na to uwagi więc możliwe że tak było zawsze ale zauważyłem to dopiero 3 miesiące temu. Czy jest się czym niepokoić, czy to normalne zjawisko, czy raczej początek jakieś większej awarii??