Wentylatory nie działają
Witam forumowiczów,
Szukałem rozwiązania na forum oraz w Googl'u jednak nie znalazłem rozwiązania. Stad zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Pacjent:
Ford Mondeo MK2 z 1997
Silnik 1.8 115KM
Zasilanie PB + LPG
Przebieg 265000 km
Objawy:
Posiadaczem jestem od lutego tego roku.
Parę dni temu pojawił się problem z chłodzeniem.
W samochodach jakimi do tej pory jeździłem był inny wskaźnik temperatury. Do tego jaki jest w fordzie musiałem się przyzwyczaić.
Problem jaki się pojawił to moment kiedy zobaczyłem, że wskazówka od temperatury zaczyna mi się wychylać bardziej w prawą stronę. Do tej pory stała w pionie jak zamurowana. I tu nie miało znaczenia czy jadę czy stoje w korku. Temperatura była stała.
Odpalenie klimatyzacji powoduje że wskazówka przechodzi pion i schodzi w lewą stronę. Jednak z tego co się zdążyłem zorientować to tak ma być i jest to działanie prawidłowe - włączają się wentylatory na 2 biegu.
Sprawdziłem następujące rzeczy:
- płyn - jest tyle ile powinno być.
- bezpiecznik wentylatorów pod maską - jest ok.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawdzeniu ( mówiąc jak ) sprawdzić gdzie leży przyczyna - zanim udam się do mechanika aby to naprawić.
Podejrzewam, że może to być czujnik temperatury - jednak tu pojawia się pytanie - z tego co czytałem są dwa - jeden na termostacie ( wiem który to ) drugi gdzieś na chłodnicy - jak go zlokalizować?
I jak je sprawdzić?
Oraz druga rzecz jaka mi na myśl przychodzi - jak sprawdzić czy jest zasilanie przekazywane do wentylatorów?
Czy od wskazania temperatury na desce jest odpowiedzialny inny czujnik?
Czy można cokolwiek zlokalizować po podłączeniu auta pod komputer ( jest wejście pod kierownica - pytanie czy ta informacja się gdzieś pojawi )
Czy jeśli dobrze rozumiem to załączanie wentylatorów przez termostat jest jednym obwodem elektrycznym, a załączanie poprzez uruchomienie klimatyzacji jest drugim obwodem - i są one nie zależne czy to ten sam obwód elektryczny?
Pozdrawiam
Michał
|