Temat: [Focus 2004-2008] zatarcie silnika 1.6 ti-vct
View Single Post
Stary 16-06-2015, 20:33   #23
kaki89
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Ti-VCT (115/120PS)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: zatarcie silnika 1.6 ti-vct

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy wogóle obraca się silnik przy ręcznym kręceniu ??
Bo szasami rozrusznik potrafi zablokować mozliwosć obracania silnikem.
Mechanik ściągał pasek klinowy i próbował ręcznie obracać silnikiem ale podobno nie szło. Dlatego kazałem mu ściągnąć jeszcze rozrusznik i rozłączyć skrzynię biegów z silnikiem i zajrzeć do sprzęgła.
Cytat:
Napisał marez Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwna sprawa. Może coś z elektryki się rozłączyło a czego jeszcze nie wypatrzył. Silnik by się nie zatarł bo nie ma takiej opcji jak jest olej. Choćby to był najgorszy olej świata.Chyba, że padło całkowicie smarowanie silnika... ale kontrolka rozumiem, że działała i gasła po zapaleniu silnika, tak?
Ja jeszcze trochę obstawiałem tarczę albo docisk. Może sprężynka wyskoczyła albo źle zmontował mechanik. A może dał stary docisk i jedno pióro się wyłamało i zablokowało koło zamachowe albo rozrusznik. I wtedy rozrusznik będzie cykał ale koło będzie zblokowane i ani drgnie. I bym szedł w tę stronę bo silnik nie zaciera się ot tak na momencie i bez zapalenia lampki (o ile ona działa).
Kontrolka ciśnienia oleju zawsze działała prawidłowo, tzn po włożeniu kluczyka się zapalała, po przekręceniu i uruchomienia silnika po około sekundzie gasła. Ja nie wiem, żeby silnik się zatarł to chyba musiała by paść na raz pompa oleju z czujnikiem ciśnienia, a to raczej mało prawdopodobne.
Cytat:
Napisał wtomeks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaraz po zatrzymaniu sprawdziłeś olej czy auto zabrane do mechanika i tam miał czas aby dolać olej ?? Bo zaraz wyjdzie że go nie wlał....
Tak, pierwsze co jak auto stanęło to sprawdziłem olej, był w okolicy MAX.

Ostatnio edytowane przez kaki89 ; 19-06-2015 o 17:28
kaki89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem