Piski, cykanie z lewego przedniego koła
Witam,
Jest to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość. Na wstępie dodam, że przeszukałem forum (na tyle, ile potrafiłem).
Moje auto to Mondeo MK3 z 2000 r. silnik 2.0 TDDi (115KM). Przebieg 201 tys. Problem jest następujący, od około 2 tygodni z okolic lewego przedniego koła dochodzą dziwne odgłosy. Przy prędkości około 50km/h słychać coś jakby piszczenie/cykanie. Przy wolnej jeździe/toczeniu się słychać trochę inny odgłos, jakby ocieranie, chrobotanie. Jest to uzależnione od prędkości. Jest to odgłos cykliczny i powtarza się po każdym pełnym obrocie koła. Wymieniłem łożysko, jednak to nie pomogło. Na forum znalazłem również sugestię odnośnie uszkodzonego kordu stalowego w oponie (w tym roku założyłem komplet nowych). Dlatego, założyłem inne koło na stalowej feldze i odgłos jest nadal taki sam. Występuje on niezależnie od tego, czy koła są skręcone czy nie. Ciekawe jest też to, że po odpaleniu silnika i przejechaniu kilku kilometrów tego nie słychać. Dopiero potem jest to bardziej słyszalne i to ze środka auta, a nie z zewnątrz.
Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie
|