Cytat:
|
Tyle razy już było napisane, że mniej więcej od połowy 2014r. Ford stosuje we wszystkich nowych samochodach system TPMS (kontrola ciśnienia oparta o czujniki). Unia Europejska wymaga aby nowe samochody po wrześniu 2014 miały system kontroli ciśnienia w oponach (nie sprecyzowano czy w oparciu o pomiar pośredni czy bezpośredni). Ford wybrał system oparty o pomiar bezpośredni, ale w większości samochodów (w tym w FF3, nowej Kudze, nowym C-maxie, Grand C-maxie) uprościł go tylko do pomiaru spadku ciśnienia - nie dał funkcji wizualizacji ciśnienia w kołach jak jest to zrobione w Mondeo MK4 wyposażonym w TPMS.
|
Właśnie chodzi chyba o ten system TPMS (jak sprzedawca coś mówił że jest związany z ABS-em) - przyznam, że jestem kompletnym "nowicjuszem" w tych sprawach. We wcześniejszym aucie miałem zimówki na felgach stalowych i po wyważeniu zakładałem na zimę. Teraz się zastanawiam - co powinienem zakupić, by nie ruszać kompletu letniego, a przerzucać całe koła zimowe.
Dopiero dziś zacząłem czytać forum znalazłem sporo ważnych informacji (choćby na temat felg stalowych 16 calowych do focusa
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cóż poszukam dalej informacji - ale bardzo dziękuję za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Marek