Odp: Błędy C140_00, C121_00, C159_00, C131_00, C151_00, C241_00
Byłem u fachowca. Poradził jechać do sprzedawcy akumulatorów i sprawdzenie stanu mojego. Twierdzi, że błędy mogą również być spowodowane słabym napięciem akumulatora. Dzisiaj zbadałem go specjalnym przyrządem. W stanie spoczynku napięcie było 12,1V co wg przyrządu jest OK, a pod obciążenie spada do 10,2V, a nawet niżej co wg przyrządu jest za małe. Napięcie 12,1 wg mnie świadczy o prawie całkowitym rozładowaniu bateri. Po uruchomieniu silnika (bez problemu) przyrząd wskazywał napięcie ładowania 15,5V. Podłączyłem prostownik i zobaczę co dalej znapięciem, postaram się również o profesjonalny voltomierz.
Kolega, który pożyczył mi wspomniany przyrząd ma nową (kilka m-cy) Giuliettę i twierdzi, że u niego system ASS działa jak podładuje akumulator i to prostownikiem transformatorowym, a nie nowoczesnym procesorowym. Twierdzi, że ten ostatni nie naładuje akumulatora do końca. Powinienem mu wierzyć, bo jest dobrym mechanikiem, a jako szef transportu przepracował sporo lat, był moim podwładnym i nigdy nie mówił czegoś o czym nie miał pojęcia.
|