View Single Post
Stary 11-07-2015, 13:05   #3
skynet047
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6 l TDCi, 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Serwis turbiny Warszawa i okolice.

Dzięki za odpowiedź. Nie będę robił tego sam, dlatego szukam warsztatu który tym się dobrze zajmie, albo mechanika i firmy regenerującej, z których każdy dobrze wykona swoją robotę.
Jeśli nawet ja będę wiedział co i jak zrobić, a serwis to oleje i zrobi po swojemu, to nic mi z tego.
Najchętniej to sam bym przypilnował żeby wszystko było zrobione przy wymianie, ale większość warsztatów tego nie akceptuje.

W moim fordzie focus mk2 1.6 109KM gromadzi się szlam przy pokrywie zaworów. zaczyna sączyć się olej z turbiny i komputer wykazał błąd EGR.
Turbina do wymiany, EGR do oczyszczenie, ale jeśli to nie pomoże, to do wymiany - to diagnoza z ASO na przy Toruńskiej.

Wcześniej przy wysokich obrotach zdarzało się, że mrugnęła na 0,5 s czerwona kontrolka ciśnienia oleju, po wycięciu DPF problem znikną, ale sam fakt jego istnienia wskazuje na syf w smoku.

Dlatego wydaje mi się, że przy wymianie turbiny wszystkie kroki z uwzględnieniem tego co napisałeś są niezbędne.

I jak warsztat mi zrobi turbinę, ale nie oczyści smoka, nie rozprawi się z przyczyną gromadzenia szlamu olejowego i z EGR to turbina zaraz padnie znów.

A wiadomo jak będzie z gwarancją, nie do wyegzekwowania...

Jeszcze kwestia płukania silnika, czy to jest bezpieczne, jakim preparatem?

Słyszałeś coś o Turbo-Rentgen z Pruszkowa lub Auto-Waś z Białołęki, Moto Remo z Woli?

Tych nie znam, ale są warsztaty, które od razu mówią, że nie będą tej instrukcji robić bo to i to nie ma sensu. Tylko że potem będę ich stałym klientem, co miesiąc.
Szukam takiego mechanika, który będzie podzielał moje zdanie na temat tej procedury wymiany. Wymieni turbinę i usunie przyczynę uszkodzenia bez żadnego kręcenia.

Ostatnio edytowane przez skynet047 ; 11-07-2015 o 13:10
skynet047 jest offline   Odpowiedź z Cytatem