View Single Post
Stary 16-07-2015, 23:04   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: kontrolka ładowania czyli dłubiemy elektrykę

Cytat:
Napisał NaczelnyFilozof Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na wolnych obrotach po starcie mruga kontrolka ładowania. Miga sobie rytmicznie. Ostatnio zgasła po kilku minutach jazdy po drodze. Dziś odpaliłem silnik ale kontrolka mrugała sobie dalej.

No to sprawdziłem. Do alternatora wchodzą trzy kable.
Zacznij od sprawdzenia napięcia ładowania - to że mruga kontrolka, nie znaczy, że też takim wahaniom podlega napięcie ładowania. Może być tak, że alternator ładuje, a kontrolka świeci...
Schemat jest tu: http://forum.fordclubpolska.org/show...=114723&page=5
Cytat:
Napisał NaczelnyFilozof Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W aucie nie działa predkościomierz i wsk temp silnika. Zdemontowałem zegary w celu analizy rdzy na kostkach na wejściu na zegary (znalazłem na forum). Ale tam czysto bez rdzy. Przeczyściłem.

W którym miejscu znajdę czujnik temp na silniku? Gdzie znajdę czujnik prędkości w skrzyni biegów?
To nie musi być wina czujników zegarów. Czujnik szybkościomierza jest zawsze na wyjściu wału ze skrzyni, z boku.
Czujnik temperatury gdyby był uszkodzony, to silnik albo by wchodził w tryb ochrony silnika przed przegrzaniem, albo nie dawałby się uruchomić. Ale z elektroniką tdci nigdy nic nie jest pewne na 100% - czujnik jest wkręcony w głowicę z tyłu od strony przegrody nad sprzęgłem. Przydaje się specjalna nasadka - szczegóły tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=136727
choć w modelu 2,4 podobno można zadziałać zwykłym kluczem płaskim - nie wiem, w 2,4 nie próbowałem.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-07-2015 o 23:10
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem