Cytat:
|
Sprawdzales ceny oryginalnych sprezyn? A tak btw - u siebie wywalilem IVDC i zamontowalem zwykle amory (wersja sportowa) i sprezyny Eibacha i mam wrazenie, ze sprezyny do IVDC sa bardziej miekkie niz do zwyklej zawiechy, wiec w najgorszym przypadku mozesz zamontowac np 4 zwykle sprezyny i wtedy tylko troche usztywni ci sie auto...
|
Tak dzwoniłem do Forda do kilku salonów i sorry ale 600 za sprężynę to lekka przesada - do tego trzeba sprowadzać z Niemiec czyli czas 6 dni.
Jak szukam po numerze oem 1509901 to nic nie mogę znaleźć oprócz rosyjskich stron gdzie pokazują się tylko oryginały. Z opisu wynika:
1509901 Spring - Rear; 21; Red / Purple / White; 5 Door SAV (S-MAX); Rear Spring Load Class A To E; With Sports Tuned Suspension; With Standard Rear Shock Absorbers
Myślałem, że znajdę coś po opisie kolorów ale też nie idzie. Nie wiem co oznacz Spring load class ponieważ dla 1509902 są zupełnie inne (montowane chyba tylko w 2.2 TDCI) :
1509902 Spring - Rear; 22; Red / Yellow / White; 5 Door SAV (S-MAX); Rear Spring Load Class F To H; With Sports Tuned Suspension; With Standard Rear Shock Absorbers
Czy im wyższa litera tym twardsza sprężyna czy na odwrót?
I tu moje pytanie czy można użyć sprężyn np Kayaba KYBRA6668 lub LESJÖFORS 4227592, które odpowiadają nr. oem 1509835:
1509835 Spring - Rear; 12; Blue / Yellow / White; 5 Door SAV (S-MAX); Rear Spring Load Class E And F; With Standard Rear Shock Absorbers; With Standard Suspension
Czy może lepiej wziąć zamiennik 1509902?
Z poszukiwań wynika mi, że najbardziej będzie pasować sprężyna Sachs 994 278 będąca zamiennikiem 1509905
1509905 Spring - Rear; 23; Red / Grey / White; 5 Door SAV (S-MAX); With Sports Tuned Suspension; Rear Spring Load Class I To T; With Standard Rear Shock Absorbers
Jedyne co mnie martwi to, że dobra do rocznika 01.2009.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć to proszę o pomoc.