View Single Post
Stary 23-10-2015, 13:25   #9
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Kto na prawie?

Cytat:
Napisał Tomasso84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W przypadku zdarzenia drogowego pojazdu A i B winnym wg przepisów okazał by się pojazd A. Pojazd B był na drodze z pierwszeństwem a pojazd A wyjeżdżając na skrzyżowanie nie zachował szczególnej uwagi jak i nie ustąpił pojazdowi B pierwszeństwa przejazdu.
Tak właśnie by było.
Cytat:
włączając się do ruchu miałem wolny pas i nie mogłem przewidzieć że pojazd C nie zjedzie ze skrzyżowania a B zjedzie na mój pas.
Tylko nie byłeś na tyle uprzejmy, by te pasy narysować. Ja tam widzę tylko skrzyżowanie oznakowane wyłącznie znakami pionowymi. To jednak nie ma znaczenia (znaki poziome), gdyż włączając się do ruchu masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom poruszającym się drogą z pierwszeństwem. przym czy pojęcie droga dotyczy także pobocza, chodnika, drogi dla rowerów.
Co do ewentualnej winy kierującego pojazdem "C", to w przypadku kolizji z poj."B" było by możliwe uznanie tej winy w przypadku, gdy kierujący tym pojazdem (mowa o "C") wymusił pierwszeństwo, to znaczy włączył się do ruchu w takim momencie, że kierujący poj "B" nie miał możliwości uniknięcia zdarzenia, bez podejmowania manewru obronnego (hamowanie, zmiana toru jazdy). O winie kierującego pojazdem "B" można by mówić gdyby wpadł on na przeszkodę (czytaj unieruchomiony pojazd), którą powinien był zauważyć i ominąć.