View Single Post
Stary 05-11-2015, 09:01   #63
Voldor
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: FOCUS MK3 150KM
Silnik: 1,6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Zgrzyty z okolic silnika zaraz po ruszeniu

Witam wszystkich,
Od sierpnia posiadam moją foczkę 1.6 100KM benzyna i również słychać tak jakby sprężyna puszczała i obijała się o coś tuż po odpaleniu silnika na 1 biegu (ok.2500 obr) lub na dwójce (ok. 1500obr.)
Jeśli to tylko test ABS to kamień z serca bo już zaczynałem się martwić, przetestuje jeszcze to na prakingu, aby tylko nie była potrzebna wymiana ABS.

A tak na marginesie, czy ktoś z was ma taką przypadłość: Otóż w kabinie przy jeździe około 10-20 km/h słychać cykliczne stukanie (ocieranie o coś) w przednim kole z prawej strony. Sądziłem, że mam coś w oponę wbite ale ostatnio zmieniałem na zimówki i dalej to samo. Znalazłem też że nadkole jest pęknięte i plastik lekko odstaje i mógł ocierać o oponę, ale naprawiłem to i nadal słychać ocieranie. Próbowałem na zewnątrz auta posłuchać skąd to dochodzi ale nic nie słychać, jedynie w środku jest słyszalne. Przy jeździe powyżej 30 km/h już ustaję (lub być może silnik to zagłusza). Im wolniej jadę tym ocieranie występuje z mniejszą częstotliwością. Macie może jakieś pomysły co to jest?
Voldor jest offline   Odpowiedź z Cytatem