Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 12-11-2015, 11:11   #279
baner
ford::average

Imię: banerek
Model: transit 350
Silnik: 2.4 140 + program
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Ja może wtrące swoje 2 grosze do tych wypalonych tłoków.
Ostatnio zostałem zmuszony do wynajęcia mastera (165 koni miał chyba) Duża plandeka plus kurnik. Nowe auto - 40k przebiegu. Nieszczęśliwie samochód miał założony kaganiec na 110km/h. Na pace miałem maksa czyli 1100 kg. Trasa 1500 km.
Moje doświadczenia z tego kagańca są straszne. Pod górkę na 6 biegu za niskie obroty żeby auto jechało, więc redukcja na piątkę, auto już zwolniło i na piątce też trochę mało więc wypadało by 4 wrzucić ale wtedy znowu za wysoko i od razu limit osiągnięty. I tak w kółko. Na pusto może i pojedzie ale trochę masy i dupa.
Rozumiem, że renówka lubi niskie obroty a transit jeździ trochę wyżej (przynajmniej mój) ale w życiu nie zapiął bym kagańca do swojego auta. Wydaje się fajnie bo się auta nie przeciąża przy dużych prędkościach ale robi się to przy niskich obrotach. Później redukcje i silnik nie ma szans na utrzymanie równowagi cieplnej.
No i później dziury w tłoku.
Mój transit ma 150 koni (po niewielkim programie) miał na sobie już bardzo dużo i jeszcze nigdy mi nie zwolnił pod górkę ale to dlatego że mam szansę go utrzymać na odpowiednich obrotach. Gdybym mu założył kaganiec na 95 to też pewni bym wachlował biegami.
Moje spostrzeżenia są z jednej przygody jednym autem i do tego innym niż Twój transit ale może warto się zastanowić czy te 95 nie jest aby przesadą.
baner jest offline   Odpowiedź z Cytatem