Temat: [Focus 2011-2014] światła xenon plus led
View Single Post
Stary 01-12-2015, 18:32   #8
megane1970JS
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: KUGA
Silnik: 2,0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: światła xenon plus led

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teoretycznie @megane1970JS ma rację, co do przepisów, ale praktycznie już nie, bo te światła z 25W ksenonami są w wersji USA i raczej nie mają homologacji w EU. Ja przynamniej nie spotkałem się w EU z takimi. No chyba, że wersje hybrid/electric są już oferowane w EU z takimi lampami.
Co z tego, że nie ma potrzeby autopoziomowania i spryskiwaczy jak nie mają dopuszczenia na Europę?
Inna sprawa, że europejskie ksenony można przestawić z ruchu prawo- na lewo-stronny przestawiając przesłonę. Więc może amerykańskie też maja jakąś regulację. Focusy ST z ksenonami z USA jeżdżą po naszych drogach. Kiedyś Infiniti miało taką możliwość w lampach.
Kolega boncio nie do końca ma rację. Xenony, które zamontowałem pochodzą z samochodu w wersji europejskiej, a dokładnie z rynku niemieckiego (homologacja na reflektorze ma oznaczenie E1). Przysłony w soczewkach są przystosowane do ruchu prawostronnego i tak jak napisał kolega mayak raczej nie ma możliwości przestawienia ich do wersji angielskiej i odwrotnie z angielskiej na europejską - nie ma żadnych mechanizmów do przestawiania przesłony. W przypadku tych soczewek (przesłon) mając reflektory z rynku angielskiego lub USA, aby dostosować je do EU trzeba wymienić soczewki lub ew. same przesłony.
megane1970JS jest offline   Odpowiedź z Cytatem