View Single Post
Stary 12-12-2015, 12:20   #66
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 145 km 2,0. Słabe przyspieszenie na 5 biegu i za duży hałas.

Cytat:
Napisał obserwer123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wywołałem temat by się przekonać czy czasem sprzedawca np nie sprzedał jakiegoś wadliwego (może fabrycznie) auta. Tylko jak to sprawdzić i się upewnić na 99% ?
Hałas przecież można dość dokładnie sprawdzić. Są aplikacje na telefon do mierzenia hałasu. Porównywałem swoją z certyfikowanym miernikiem i rozbieżności są niewielkie.

Ja dzisiaj zrobiłem trasę z Wrocławia do Tarnowa (~ 400 km).
Od wjazdu na A4 do zjazdu z A4 jechałem na tempomacie z ustawioną prędkością 140 km/h. Na całej trasie od momentu włączenia silnika do momentu zgaszenia miałem średnią prędkość 109 km/h. Średnie spalanie wg komputera wyszło 10.7 ltr.
Poprosiłem pasażera, żeby przy 140 km/h zmierzył mi poziom hałasu aplikacją w telefonie - wyszło między 79-80 dB. Hałas tego rzędu mnie i pasażerów nie męczył.
Przy 140 km/h miałem nieco ponad 4k rpm.

W drodze powrotnej, tj. Tarnów-Wrocław zrobiłem pomiar hałasu przy ~3k rpm (prędkość 105 km/h) -> 76-77 dB.

P.S. Dla maruderów od razu piszę, że zdaję sobie sprawę, że pomiar hałasu też jest mocno subiektywny - zależy od opon, nawierzchni drogi, nachylenia drogi, obciążenia bolidu, warunków atmosferycznych itp. Jak trzeba będzie to mogę te szczegóły podać.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 14-12-2015 o 00:14
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem