View Single Post
Stary 12-12-2015, 12:39   #70
obserwer123
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 145 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 145 km 2,0. Słabe przyspieszenie na 5 biegu i za duży hałas.

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hałas przecież można dość dokładnie sprawdzić.
Poprosiłem pasażera, żeby przy 140 km/h zmierzył mi poziom hałasu aplikacją w telefonie - wyszło między 79-80 dB. Hałas tego rzędu mnie i pasażerów nie męczył.
Teoretycznie.
“(...) Z punktu widzenia szkodliwości dla zdrowia hałasy można podzielić na:
Hałasy o poziomie:
poniżej 35 dB nie są szkodliwe dla zdrowia, ale mogą wywoływać zdenerwowanie. Do hałasów tych zalicza się np. szum wody, brzęk przekładanych naczyń lub narzędzi, odgłos pracującej lodówki lub komputera. Hałasy te rozpraszają w czynnościach wymagających skupienia np. projektowaniu, pisaniu itp., szczególnie gdy trwają bardzo długo.
od 35 do 70 dB negatywnie wpływają na układ nerwowy człowieka. Pociąga to za sobą zmęczenie i spadek wydajności pracy. Może on obniżyć zrozumiałość mowy i utrudnić zasypianie i wypoczynek.
od 70 dB do 85 dB trwające stale, mogą powodować zmniejszenie wydajności pracy, trwałe osłabienie słuchu, bóle głowy i negatywny wpływ na układ nerwowy człowieka.
od 85 do 130 dB powodują uszkodzenia słuchu i różne schorzenia, jak zaburzenia układu krążenia, nerwowego, równowagi i inne oraz uniemożliwiają zrozumiałość mowy nawet z odległości 0,5 metra
2.NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANE RODZAJE HAŁASÓW W ŻYCIU CODZIENNYM
Natężenie dźwięku występujące w różnych sytuacjach i jego wpływ :
• 75 dB nowoczesny samochód - rozdrażnienie, narastanie wrogości i agresji,
(...)”

Dzięki za bardzo dokładne pomiary.
Ciekawe czy 12 h jazdy na wakacje z hałasem 79-80 dB (jak podałeś) może powodować trwałe osłabienie słuchu (wg ww. teorii) i czy byłeś agresywny dla pasażera? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .

Ostatnio edytowane przez obserwer123 ; 12-12-2015 o 12:43
obserwer123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem