Temat: [Focus 1998-2004] Kontrolka ciśnienia oleju
View Single Post
Stary 15-12-2015, 20:40   #1
sebek9403
ford::amateur

Model: mk1
Silnik: 1,8
Rocznik: 2000
Domyślnie Kontrolka ciśnienia oleju

Witam, od pewnego czasu mam niemały problem z moim Focusem. Dodam, że chodzi o wersję 1.8 TDDI. Otóż, jakiś czas temu wymieniłem pompę podciśnienia i po tej wymianie zaczęła mrygać kontrolka ciśnienia oleju. Wymieniłem więc czujnik ciśnienia oleju i co się po tym okazało, kontrolka mryga z jeszcze większą intensywnością.

Oddałem auto do mechanika, sprawdził ciśnienie oleju i na wolnych obrotach wskazało mu 0,3 bara, a przy 2000 obrotów 0,5 bara. To stanowczo za mało. Sprawdził miskę olejową, smoka i powiedział, że tam wszystko w porządku. Po czym wymieniliśmy pompę oleju. Ciśnienie podniosło się na wolnych jest teraz 0,5 bara, a przy 2000 obrotów 2 bary.

Dodam, że kontrolka miga tylko i wyłącznie na mocno zagrzanym silniku i na postoju. Kiedy jadę, nawet na chwilę nie zamiga. Teraz po tych wymianach już nie wiem co to może być, dlatego postanowiłem napisać tutaj.

Widziałem już kilka takich tematów, ale w nich okazało się, że problemem było kolanko przy smoku. U mnie to jest w porządku, ciśnienie też, a kontrolka nadal miga.

Dzięki za wszelką pomoc.
sebek9403 jest offline   Odpowiedź z Cytatem