View Single Post
Stary 28-12-2015, 20:45   #46
GTB20
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: sharan
Silnik: auy
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Ja dostalem dom jednorodzinny od rodziców. Mam ogrzewanie centrlane na piec opalany drewnem i weglem. jak zima taka jak ostatnimi czasy to spalam okolo 2 ton wegla plus drewna ktore mam z pracy gratis ile dusza zapragnie praktycznie. DOm ocieplony styropianem grubosci 5 cm. moze nie duzo ale sciany z suporeksu dosc grubego bo caly suporeks plus polowka. Takie byly kiedys czasy ze nie bylo ocieplen ale dawalo sie grube sciany. Posiadam tez gaz ale piec o pieca gazowego wylacozny od chyba 5 lat bo bym zbankrutowal. Nie dosc ze zimnio w domu to rachunek za gaz spory. Nigdy ogrzewanie pradme czy gazem ni ebedzie tanie. To sa najdrosze media. Mam piec wmieniony na taki nie z podajnikiem bo te tez sa dosc awaryjne ( zalezy od podajnika) ale tez nie sa takei super ekonomiczne. Piec mam tkai ze zasypuje go do plena i pali sie od dolu a dmuchawa tylko robi przedmuchy co pewien czas rozgrzewajac wode w piecu a ta idzie do kaloryferów. Oczewiscie niedogodnosc to czyszczenie pieca zarowno wklad jak i komin tu zaraz za czopuchem ale nie ma tragedii bo to robi sie raz na dwa, trzy a nawet 4 tygodnie. Gazem mam tylko ogrzewaną ciepla wode do kąpieli oraz gotowanie na kuchni.
JEsli zima surowa to potrafie spalic ze 3-3.5 tony wegla ale gazem to bym miesiecznie spalal gdzies tego surowca za 1500-2000 zl i tak cieplo bym nie mial.
GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem