Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2015, 18:34   #41
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Koszta ogrzewania z cwu za rok gaz pewnie ok 4tyś a ekogrochem ok 2,5 tyś ?

Stary 28-12-2015, 19:23   #42
peter79
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wniosek? Jeżeli dom jest energooczędny i jest dostęp do gazu sieciowego to pchanie się w węgiel/ekogroszek czy drewno to kiepski pomysł. Czy oszczędność na poziomie 500 czy nawet 1000plnów na rok jest warta roboty jakiej wymaga choćby zasypywanie pieca ekogroszkiem? Przywożenie, zwalanie, wyrzucanie popiołu? Kurz i brud pomijam. Sensu nie ma.
dopisz jeszcze o ogrzaniu wody z lecie, będziesz wydawał kasę na solary, pompy ciepła pewnie nie bo się to nie opłaca, a i w piecu nie bezie ci się chciało palić w lipcu, żeby ogrzać wodę do kąpieli z gazem masz święty spokój, a tak na marginesie z tego co wiem to tona dobrego groszku kosztuje ok 800zł i jak by nie liczyć trzeba tego za rok ok 5do 6 ton także za 2500 to raczej nie zaszalejesz
peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2015, 19:31   #43
Slawko
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@Asqelos czym ogrzewasz dom?
jeszcze nie ogrzewam, jestem w trakcie budowy. Ogrzewał będę piecem na ekogroszek z podajnikiem i odpowiednim sterownikiem.

Gaz wyeliminowałem na dzień dobry, zanim kupiłem projekt. Całe życie używam gazu i nie chce dziadostwa. Na szczęście gazownia utwierdziła mnie w przekonaniu. Samo doprowadzenie gazu do działki, to ok 150tys. zł (jest nas 4-ech więc do podziału, ponad 800m do najbliższej rury), a gdzie doprowadzenie do domu, gdzie instalacja w domu? Tak jak pisałem, u mnie opłaty stałe za to, że mam gaz to 75zł/m-c. Koszt pieca gazowego, to mniej więcej tyle samo co piec na ekogroszek.
PC odpada, bo tylko z gruntowym wymiennikiem a ta kosztuje od 30 do 60 tys, zł (wraz z odwiertami).

I najważniejsze. Ja i moja rodzina jesteśmy bardzo ciepłolubni. Minimalna temp. w domu to 23*C a optymalna to 24*C. W łazience musi być minimum 26st*C. Ja wiem, że dla większości z Was to sauna, tak jak dla mnie 20*C to lodówka. Jak słyszę że ktoś ma w sypialni 19*C to już mnie telepie.

I teraz powiedzcie jakie mielibyście zużycie gazu utrzymując takie temp. w domu??? Co najmniej 2x więcej.

To samo grzanie cwu. Większość z Was ma w bojlerze 40*C, ja się kąpię w co najmniej 42*C więc w bojler musiałby mieć co najmniej 50*C. itd itp.

Bump:
Cytat:
Napisał peter79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a tak na marginesie z tego co wiem to tona dobrego groszku kosztuje ok 800zł i jak by nie liczyć trzeba tego za rok ok 5do 6 ton
Żartujesz, 4 tony to max

Bump: Natomiast gaz, PC i inne tego typu ma jedną wielką zaletę. Jest czysto i bezobsługowo(przynajmniej teoretycznie)
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2015, 20:05   #44
peter79

Cytat:
Napisał Asqelos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samo doprowadzenie gazu do działki, to ok 150tys. zł
Cytat:
Napisał Asqelos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Całe życie używam gazu i nie chce dziadostwa.
ciekawe czy to samo byś powiedział gdybyś miał gaz na działce
Cytat:
Żartujesz, 4 tony to max
jak się uprzesz to nawet 2 tonami oblecisz cały rok zależy kto co lubi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie rozmawiałem z kolegą z pracy, który ogrzewa dom eko groszkiem dobre źródło na zakup mu się urwało i teraz kupił 6 ton po 850zł
Stary 28-12-2015, 20:08   #45
Slawko
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał peter79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ciekawe czy to samo byś powiedział gdybyś miał gaz na działce
dokładnie to
Cytat:
Gaz wyeliminowałem na dzień dobry, zanim kupiłem projekt. Całe życie używam gazu i nie chce dziadostwa.
jeszcze wtedy nie miałem pojęcia jakie są koszty doprowadzenia gazu. Nikt się jeszcze nie budował, nawet żadnego sąsiada nie znałem. O koszty to to pytali sąsiedzi i maja dodatkowo zgryz, bo ja od początku mówiłem, ze gazu nie chcę. Zresztą pozostał tylko jeden na polu bitwy, bo jeden instalował kocioł na ekogroszek, a drugi zakopał sobie bombę i ogrzewa LPG

Ostatnio edytowane przez Slawko ; 28-12-2015 o 20:12
Slawko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2015, 20:45   #46
GTB20

Imię: Paweł
Model: sharan
Silnik: auy
Rocznik: 2000

Ja dostalem dom jednorodzinny od rodziców. Mam ogrzewanie centrlane na piec opalany drewnem i weglem. jak zima taka jak ostatnimi czasy to spalam okolo 2 ton wegla plus drewna ktore mam z pracy gratis ile dusza zapragnie praktycznie. DOm ocieplony styropianem grubosci 5 cm. moze nie duzo ale sciany z suporeksu dosc grubego bo caly suporeks plus polowka. Takie byly kiedys czasy ze nie bylo ocieplen ale dawalo sie grube sciany. Posiadam tez gaz ale piec o pieca gazowego wylacozny od chyba 5 lat bo bym zbankrutowal. Nie dosc ze zimnio w domu to rachunek za gaz spory. Nigdy ogrzewanie pradme czy gazem ni ebedzie tanie. To sa najdrosze media. Mam piec wmieniony na taki nie z podajnikiem bo te tez sa dosc awaryjne ( zalezy od podajnika) ale tez nie sa takei super ekonomiczne. Piec mam tkai ze zasypuje go do plena i pali sie od dolu a dmuchawa tylko robi przedmuchy co pewien czas rozgrzewajac wode w piecu a ta idzie do kaloryferów. Oczewiscie niedogodnosc to czyszczenie pieca zarowno wklad jak i komin tu zaraz za czopuchem ale nie ma tragedii bo to robi sie raz na dwa, trzy a nawet 4 tygodnie. Gazem mam tylko ogrzewaną ciepla wode do kąpieli oraz gotowanie na kuchni.
JEsli zima surowa to potrafie spalic ze 3-3.5 tony wegla ale gazem to bym miesiecznie spalal gdzies tego surowca za 1500-2000 zl i tak cieplo bym nie mial.
GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2015, 20:46   #47
peter79

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie chcę się z tobą spierać każdy ma prawo do swojego zdania ja osobiście budowlanką zajmuję się zawodowo od 15 lat, można powiedzieć, że nie jeden dom "wybudowałem" i rozmawiałem z ludźmi jak i z kolegami z pracy, którzy też budowali domy i każdy z nich jak tylko miał dostęp do gazu ziemnego to się podłączał tylko jeden nie miał dostępu do gazu i kupił piec zasypowy (dzisiaj z nim rozmawiałem na ten temat), na razie u niego gmina się przepycha z gazownią o budowę nowej nitki i wiem jedno jak tylko powstanie sieć to on "pierwszy" się do niej podłączy. Tyle ode mnie.

Bump:
Cytat:
Napisał GTB20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak zima taka jak ostatnimi czasy to spalam okolo 2 ton wegla plus drewna ktore mam z pracy gratis ile dusza zapragnie praktycznie.
to napisz jeszcze ile tego drzewa wypalasz i ile kosztuje drzewo m3?

Ostatnio edytowane przez peter79 ; 28-12-2015 o 21:00
Stary 28-12-2015, 23:42   #48
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko

Na poprzedniej stronie wyliczyłem Wam jaka jest różnica w kosztach ogrzewania gazem i węglem.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Optymistycznie założyłem sprawność kotła węglowego i pesymistycznie gazowego kondensacyjnego.

Kocioł kondensacyjny najtańszy "markowy" kupiłem za 3240. Ile kosztuje zasypowy na ekogroszek? Min 2x tyle.

Koszty, które przedstawiłem tyczą się ogrzewania domu i ogrzewania CWU. Dom po kompleksowej przebudowie z termomodernizacją, ~200m2. Koszt gazu za równe 3 lata kalendarzowe do CO i CWU to 11k. Szacowany koszt węgla to 9k6. Jest nas 5 osób w domu prawie non stop i zużywamy 300m3 wody rocznie. Ile z tego jest ciepłej to dokładnie nie wiem bo podlicznik mam tylko na toalety i ogrodówkę. Temperatura wody w zasobniku to 50C. Zasobnik mam 400l bo planowałem palić węglem. No i zmarnowałem na niego pieniądze i miejsce bo tym węglem zwyczajnie palić mi się nie opłaca.

Kolejna rzecz @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] do budowy. Mówi się głośno o oszczędzaniu wody. W związku z tym zasilanie wszystkich spłuczek (3 łazienki + 1 toaleta) i ogrodówkę poprowadziłem osobną instalacją, tak żeby w ostatnim etapie budowy podłączyć to do zbiornika na deszczówkę, który miał być zasilany z dachu domu i garażu (garażu jeszcze nie ma). Łącznie w planie ~160m2 dachu. Żeby ostatecznie zachęcić się do inwestycji założyłem licznik na te spłuczki i wyszło, że miesięcznie w kibel idzie 1,5m3/miesiąc. Sikających 3 osoby dorosłe i 1 dziecko, kolejne daje jeszcze w pieluchę. Czyli sobie daruję. Kolejna kasa w bloto bo konkretów żadnych się nie doszukałem. A opłacalność będzie jeszcze mniejsza jeżeli dzieci dzień będą spędzać w przedszkolu albo ja i żona wrócimy do biura.

PS Jak ktoś pisze, że nigdy w gaz nie pójdzie bo go nie stać to wali głupoty jak cholera. Niech pokaże cyferki, że rzeczywiście tak jest. Bo dyskusja na argumenty, że ja wiem, że drogo jest totalnie bezsensowna. Rok z hakiem namawiałem szwagra i szwagierkę na wymianę ich klasycznego czajnika grzanego na kuchence gazowej zasilanej z butli. Skończyło się wreszcie kiedy ich starsza córka na fizie liczyła życiowy przykład i wyliczyła rodzicom, że czajnik na prąd jest tańszy. Wreszcie można zrobić sobie herbatę w szybciej niż 15' minut.

Ostatnio edytowane przez latar ; 28-12-2015 o 23:45
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2015, 08:24   #49
peter79

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS Jak ktoś pisze, że nigdy w gaz nie pójdzie bo go nie stać to wali głupoty jak cholera.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - zgadzam się z tobą w 100%, ale na przykładzie kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - można wywnioskować, że budynek, który posiada jest budynkiem starym (praktycznie bez ocieplenia + grube mury, które chłoną ciepło + podejrzewam stara instalacja z piecem gazowym atmosferycznym) więc ogrzanie go gazem może boleć, ale i węglem też nie jest tanio dlatego jak napisał ma dostęp do darmowego drzewa. Co do teraźniejszego budowania nowego domy np. PASYWNEGO wygląda to tak, że mury stawia się najbardziej cienkie z możliwych np 18 silikat (spełnia warunki ścian konstrukcyjnych), a docieplenie 24do30cm 0,0031 (terminium plus od termoorganiki).

Bump: i jeszcze jedno metr przestrzenny drzewa opałowego w lesie kosztuje ok 120 zł + musisz sobie je z lasu przetransportować pociąć i porąbać ja tak robiłem do kominka, gdybym tym tylko palił w piecu to nie wiem czy wystarczyło by to na 5dni
Stary 29-12-2015, 11:44   #50
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

Co do ceny drewna to może i taka jest u ciebie ale np w Bieszczadach może to być połowa tego co napisałeś. U mnie taka cena to jest z przywozem na podwórek , drewna twardego.

Deszczówka do instalacji sanitarnej odpada.

Podjadę albo zadzwonię ile dokładnie kosztować mnie będzie przyłacze na gaz i się będzie wiadomo co dalej.
Odpowiedz

Zasady postowania