View Single Post
Stary 30-12-2015, 10:29   #56
GTB20
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: sharan
Silnik: auy
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

nigdy gazem nie bedzie taniej jak weglem czy drewnem. Tródno mi okreslic ile tego drewan idzie. Mam przyczepke lekką to sobie wożę drewno tylko musze pociać i mam co palic. ALe nie tak z ebym palił tylko drewnem. Ojciec pali jescze trocinami bo ma zaklad stolarski a ja raczje ze drewna mam sporo to trocin nie uzywam. Ojcu jeszcze czasami podstawiam pod dom z drewnem. Dom mam taki sredni, ni nowy i nie stary bo ma tyle co jak czyli mniejwiecej 35 lat. Ocieplony jest styropianem ale nie gruboscią 10 czy wiecej cm a jedynie 5 cm. Nie ma tragedii. Ojciec ma wybuowany dom okolo 7-8 lat temu na porotermie plus styropian chyba 10 cm. u ojca przez zime idzie okolo 1.5 tony wegla plus troche drewna w sumie prawie nic ale trocin sypie troche.

Co do gazu to ojciec mial mozliwosc tez go zalozenia u siebie ale zrezygnowal. Czemu?? Prosta sprawa. Sama mapka przylacza rury od plotu do domu gdzie to cos kolo 4 metrów to juz wydatek paru kafli. Dodatkowo piec i instalacja to jak wyliczyl okolo 25 tys zl ca calosc. Tak za piec CO zaplacil 3300 plus rury,grzejniki itd. I wynioslo duzo mniej. Zakladajc gaz jest wygoda ale nigdy nie wiesz czy w nastepnym roku nie bedzie gaz dwa ray drozszy. Poza tym jak tu ktos wspominal za gaz to sie palci tez stale zmienne, przesylowe itd. Poza tym rypia nas na tym gazie w zime jak nic. W lato jakie jest cisnienie gazu a jakie jest cisnienie zimą kiedy sporo ludzi ciagnie gaz do grzania?? Spada cisnienie a placimy za metry gazu tyle ze metr przy 7 atmosterach to nei to samo co metr przy 12 atmosterach. Pomijam to ze pompuja azot w rury i tak nas tez walą po kontach. Wszystko zalezne ile kto ma kasy i czy jest wygodnicki. Ja z racji iz moge sobie powalczyc w piecu plus to ze lubie miec w domu 23-24 stopnie a nie jak ssiediz co grzeja gazem i siedza prawie w capkach w domu bo maja po 17-18 stopni w domu.
GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem