View Single Post
Stary 30-12-2015, 13:39   #57
peter79
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ogrzewanie domu - pomoc w doborze

Cytat:
Napisał GTB20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u ojca przez zime idzie okolo 1.5 tony wegla plus troche drewna w sumie prawie nic ale trocin sypie troche.
kolego średnio w roku jest 180 dni grzewczych (od października do końca marca) 1500kg węgla podzielimy przez 180 dni to nam daje 8kg węgla na dobę!!! (zaznaczam jeszcze że mój tok rozumowania jak i praktyka z ogrzewaniem domu jest całodobowa, a nie na zasadzie napalę sobie w piecu bo przyszedłem z pracy). Ja miałem piec węglowy i gazowy dom budowany w 2008r także instalacja "nowoczesna"i owszem kupiłem bodajże pewnego razu 3t węgla na próbę, żeby to zapewnić cały czas stabilną temp. (20-22st) trzeba było palić ciągle, a wyglądało to tak rano zasypałem piec wiaderko ok 10kg, przyjechałem z pracy o 15ej dołożyłem wiaderko kolejne ok 10kg, około 23 dosypywałem kolejne wiaderko 10kg, żeby mi nie wygasło do rana między czasie oczywiście wysypywanie popiołu i podczas mojej nieobecności również żona dokładała łopatką. Jak łatwo policzyć do pieca szło ok 30 kg węgla na dobę (przy tradycyjnej temp. zew -7do-10st) co daje nam miesięcznie ok 1t węgla koszt takiego grzania to ok 1t węgla= ok 700zł plus należy doliczyć dymanie z tym węglem do kotłowni obsługa tego wynoszenie popiołu itd (piszę oczywiście o piecu zasypowym tradycyjnym ze sterowaniem i dmuchawą)eko groszek oczywiście jest mniej obsługowy, ale węgiel pali się w nim tak samo i nie wygaśnie w nim jak jest ciepło w domu, a później się sam nie rozpali. mój dom ok 140m2 na dole 70m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe i na górze 70m2 grzejniki thermopor 25P+W + 10cm styropianu (ogółem słabo ocieplony jak na dzisiejsze czasy, ale w 2008 były inne wytyczne) więc nie opowiadajcie mi, że ogrzewanie domu węglem jest tańsze bo chyba nigdy nie dostałem rachunku za gaz większego jak 600zł/miesiąc
peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem