Cytat:
|
ogolnie to nie wiem gdzie wy robicie remonty silnikow 1,8 i 2.0 duratec ale ceny wychodza kosmiczne
moze ktos napisac ile placi za wszystkie potrzebne czesci do kapitalnego remontu tj
- pierscienie
- panewki glowne i korbowodowe
- zestaw rozrzadu
- uszczelka pod glowice, uszczelniacz na wał, uszczelniacze zaworowe
- robocizna głowicy tj palanowanie, i wymiana uszczelniaczy i szliw zaworow z regulacja
- robocizna tj wyjecie silnika rozebranie i zlozenie i montaz
fajnie by bylo jakbyscie podali tez producentow czesci jakie stosujecie, mialbym porownanie.
|
Witam, Jeśli ktoś robi sam remont to zapewne wyniesie go o wiele mniej niż w warsztacie a wiadomo, że ten każdy inaczej się ceni.
Jeśli chodzi o rozrząd to pisałem wyżej, nasze silniki są na łańcuchu i koszt kompletnego oryginalnego to ok2000zł. tak było w 2014r. ja musiałem wymienić całość bo łańcuch był wyciągnięty i tarł o obudowę.
bez rozrządu mój remont wyniósł około 2200zł. Nie wymieniałem tłoków pomimo że jeden miał rysę od góry, gładzie bloku i tłoków były ok, i tak jeżdże do dziś, czyli wymienione zostały tylko pierścienie.
Głowica oddana do zakładu który specjalizuje się tylko w remontach głowic, i koszt niecałe 900zł.
Stan na dzień dzisiejszy, to sprawdzam olej co 1500-2000km i dolewam około 200ml oleju czasem 250ml. Przejechałem dokładnie nie wiem w tym momencie ale od remontu około 30000km. stan utrzymuje się bez zmian, więcej oleju niż napisałem nie pobiera i oby tak dalej.
Bump:
Cytat:
|
zgadzam sie i sam robilem kilka tych silnikow ale nigdy nie musialem wymieniac tłokow ani korbowodow,
moze napisze ile ja płacilem za poszczegolne czesci ostatnio do 2.0 duratec 145KM
-uszczelniacze zaworowe reinz -80pln
-uszczelka pod głowice reinz - 90pln
-uszczelniacz wału od strony skrzyni reinz-110pln
-szpilki głowicy reinz -100pln
-komplet pierscieni Prima Łodz- 240pln ( uwazam ze maja lepiej rozwiazany pierscien olejowy niz orginal)
-panewki głowne i korbowodowe mahle- 160pln
- rozrzad ford -640pln /// przed chwilą sprawdziłem zamienniki na stronie internetowej forda kosztuje najtaniej 500zł ale oryginał już około 1300zł więc skąd 640zł
-robocizna głowicy tj planowanie wymiana uszczelniaczy szlif gniazd zaworowych i regulacja luzow- 200pln, uszczelniacze zaworowe reinz -80pln, szpilki głowicy reinz -100pln/// czyli komplet 380zł z częściami, ja zapłaciłem niecałe 900zł, może różnica w fachowości i cenniku warsztatu, w Warszawie wszystko jest droższe :-) może dlatego.
-olej do silnika shell helix 10w60+ filtr mann- 150pln
-olej do skrzyni shell spirax s5 - 120pln
-plyn do chlodnicy shell - 80pln
-robocizna warsztatu -1000pln
takze cena koncowa nie wychodzi jakas zaporowa
|
całość prawie 3000zł, ja zapłaciłem około 3600-3800zł więc nie dużo więcej, a silnik pracuje bardzo dobrze przejechane ponad 30000km od remontu.
Może kolega wymieniał tłoki i robił szlif bo miał jakieś rysy, wiadomo każdy mechanik inny i inaczej doradza.
Bump:
Cytat:
|
Ludzie, dlaczego nie rozumiecie, że w tych silnikach stają pierścienie przez zbyt rzadkie wymiany oleju lub przegrzanie (np przez padnięty termostat). Zapieczone pierścienie nie wpływają negatywnie na gładzie cylindrów i wystarczy tylko je wymienić. Przy okazji planowanie głowicy w uszczelniacze zaworowe... Ja kupiłem mojego maxika w Holandi w super stanie z zapieczonymi pierścieniami. Naprawa samej tej usterki to ok 800zł. Oczywiście już po 5tys km i stwierdzam sukces, a po kupnie było 1l oleju. Na 100km.
|
To co ile trzeba wymienić olej w tych silnikach?
Czy można przegrzać silnik przez padnięty termostat? Może są różne typy termostatów, ale jeśli z tego co się orientuję to termostat zazwyczaj jak pada to otwiera duży obieg płynu chłodzącego, a co za tym idzie np. teraz zimą (-5st; 0st) silnik dłużej się nagrzewa. np. na trasie 200km doprowadzić do temperatury 95st jest ciężko bo ciągle jest chłodzony czy tego chcemy czy nie. Więc silnik nie ma stałej temperatury 95st.
Chyba że się mylę to proszę o jakiś konkretny opis.