View Single Post
Stary 05-02-2016, 13:21   #1
R1damii
ford::amateur

Imię: Damian
Model: transit
Silnik: 2.4td
Rocznik: 2001
Domyślnie Brak napięcia na przekaźniku świec żarowych

Witam. Mam problem z transitem 2001r 2.4 tddi.

Świece żarowe nie grzeją, kontrolka pokazuje na desce że grzeją przez kilka sekund na zapłonie, w czasie jazdy mruga wyrzucając jakiś błąd świec żarowych.
Napięcie nie dochodzi na świece. Mam instrukcję pobraną z tego forum, ale nie ma tam schematów elektrycznych.

Mam taki przekaźnik świec oznaczony jako R2:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Posiedziałem trochu z miernikiem i coś wygdybałem bez schematów, ale to dalej za mało.
Sterowanie przekaźnika działa poprawnie. Cewka załącza się na kilka sekund po przekreceniu zapłonu.

Na pinie nr.2 mam cały czas +12V. Pin numer 1 wynika że to sterowanie masą czyli - i pojawia się tam przez kilka sekund, wtenczas zamyka się obwód 3 i 5, jest przejście przez te dwa piny 3 i 5.
Pin 3 jest połączony bezpośrednio ze świecami a na pinie nr 5 nie ma nic.
Domyślam się, że tam powinno być cały czas +12V i w momenci gdy złapie przekaźnik to napięcie powędruje na pin nr3 i na świece żarowe.
Dobrze gdybam?

Ktoś mi podpowie czemu na tym pinie nr 5 nie ma napięcia ? gdyby było to powędrowało by na listwę zasilającą świece.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, są dobre. Próbowałem miernikiem na funkcji zwarcia akustycznego przykładać do pinu nr5 i druga nożka począwszy od plusa po kolei do bezpieczników i nigdzie nie ma przejscia.
Bezpieczniki 103 i 104 to niby te najmocniejsze 50A wiec pewnie odpowiadają za świece? Niestety do nich nie ma przejscia z pinu nr 5 i są one dobre.

Może ktoś pomoże?

Ostatnio edytowane przez R1damii ; 05-02-2016 o 13:25
R1damii jest offline   Odpowiedź z Cytatem