Odp: Słabo świecące xenony, wymiana soczewek pomogła
Nie no światło odpowiada barwie 4300K czyli jest białe i jak pisałem wcześniej nie ma w wiązce żadnych przebarwień. Mowa była o granicy światło cienia na linii odcięcia. Soczewka nie zmienia barwy światła, tym bardziej zwierciadło. Krótko, jeśli można by było przesuwać przesłane względem soczewki to w pewnym momencie uzyskalibyśmy na tej granicy barwy składowe od fioletowego przy samym odcięciu do czerwonego na samym dole. Dla tego producent ustawia przesłonę względem soczewki tak a żeby rozszczepienie było jak najmniejsze. Jednak wystarczy że w palniku bańka ma dziesiątki milimetra przesunięcia i już wytrąca się jakaś barwa na granicy światłocienia. Z reguły jest to barwa niebieska, ale czasami miksują się pozostałe barwy dolnego zakresu fali i powstaje żółty lub nawet pomarańczy. Oczywiście mowa tu cały czas o granicy światłocienia nie o całym polu światła.
Bump: Jeśli chodzi o moc...
to ja miałem w miarę nowe projektory wiec różnica jest w rozłożeniu światła, co przekłada się na o wiele lepsze oświetlenie drogi. Moc tu drastycznie nie wzrosła. Nie ma też przebarwień i plam co daje więcej oświeconej powierzchni.
Natomiast jeśli u kogoś projektory mają ładnych kilka lat to na pewno różnica mocy światła będzie kolosalna. Mocy jak mocy, ale lumenów będzie więcej.
|