Cytat:
|
Przepraszam, nie jestem inżynierem ale czy tu nie ma pomyłki? Chyba większość ma czujnik temperatury wewnętrznej? (Pomieszczeń). A czujnik zewnętrzny to ten tzw. pogodowy? Mylę się czy coś żle zrozumiałem?
|
To zależy. Valliant np ma tak że czujnik temp zewn czyli pogodowy jest w standardzie a za ten wewnątrz musisz dopłacić ~400-500zł. Do pieców termeta możesz kupić prosty czujnik temp wew ale nie masz znowu czujnika zewnętrznego. Tak było rok temu - być może coś się zmieniło nie siedzę w tym non stop
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wg mnie warto mieć jedno i drugie, zwróci się już pierwszej zimy. Czujnik temp zewn jest potrzebny aby przewidzieć spadek temp wew i krzywe grzewcze a czujnik temp wew aby temp wew była taka sama.
Cytat:
|
Tez mi się tak zdawało.
Dużo czytałem, ze do podlogowki tylko pogodowka bo jak sa czujniki pokojowe to wariuje z racji tego, ze ten czujnik da sygnał ze jest za gorąco w danej chwili. Kocioł zmniejszy temp ale za nim podlogowka ostygnie to juz będzie wieczór i będzie chłodno za nim się nagrzeje.
Dużo ludzi kupuje kotły imergas victrix czy jakoś tak :-)
Tapatalk
|
Dokładnie. Podłogówka ma dużą bezwładność i jak temp na zewn wzrośnie bardzo szybko to w środku zaczyna się robić ciepło i piec jak już wyłączy ogrzewanie to i tak przez wiele godzin podłoga będzie oddawała ciepło. W drugą stronę podobnie. Ale znowu idealnie mieć adaptacyjną krzywą grzewczą...