Odp: Antena dachowa-radiowa
Witam!
Ja również miałem problem z odbieraniem fal w radio. Kiedy zdjąłem lampkę oświetlenia zauważyłem że mocowanie anteny (końcówka kabla przykręcana do stopki anteny jest zaśniedziała. Po odkręcenie śruby i zdjęciu stopki anteny okazało się, że jej spód ( ta metalowa część) jakby się cała utleniła. Jako, że jej stan nie dawał nadziei na jakąkolwiek naprawę postanowiłem zamówić tą stopkę. Chciałem aby była oryginalna. Jak się okazuje taka stopka kosztowała 139 zł. Jednak z informacji jakie uzyskałem Ford wycofał tą stopkę (chodzi o tą z wystającym z niej bolcem nagwintowanym, bez GPS) z produkcji ze względu na jej awaryjność właśnie.
Z informacji jakie uzyskałem Ford przewidział w miejsce uszkodzonej stopki ........ zestaw: antena - stopka - kabel antenowy ponieważ nowa stopka ma inny sposób połączenia z kablem antenowym oraz posiada gwint wewnętrzny w który wkręca się bat anteny.
Zamówiłem ten zestaw bo już nie mogłem wytrzymać tego moje radio gubi fale i nie da się nic posłuchać.
Zestaw to:
- stopka FORD - nr serwisowy 1 738 453
- antena FORD - nr serwisowy 1 737 828
- przewód antenowy FORD - nr serwisowy 1 803 074
CENA ZESTAWU TO 150 zł ( 11 zł więcej niż kosztowała sama stopka pierwotnie montowana)
Żeby wymienić przewód anteny oczywiście wymontowałem lampkę oświetleniową, odkręciłem przewód od starej stopki i tym samym stopkę. Zdjąłem lewą osłonę słupka przy szybie od strony kierowcy - po prostu pociągnąłem ją z wyczuciem do siebie.Tam jest połączenie przewodu idącego od stopki z przewodem idącym do radia. Taśmą izolacyjną połączyłem koniec do połączenia z przewodem idącym do radia z końcem starego przewodu przykręcanego do stopki i po prostu ciągnąłem za stary przewód aż przeciągnąłem nowy kabel w miejsce starego. Zamontowałem nową stopkę, połączyłem przewóz ze stopką i przewodem idącym do radia . Założyłem lampkę no i test radia...... wszystko działa poprawnie, radio znalazło wiele stacji co poprzednio było tylko marzeniem.
Mam nadzieję, że się komuś przyda.
Pozdrawiam
|