View Single Post
Stary 09-03-2016, 16:32   #223
Foczka 23
ford::advanced

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Odma – mit, czy przekleństwo w TDCI - dyskusja do tematu.

Ja to robiłem osobiście w silniki DW 10. Tak jest to z integrowane razem z pokrywa zaworowa. Odkreca sie wąż od intercoolera rozlacza sie kostke zasilająca świece.. Zdemontowalem cale podszybie. Odkręcić trzeba egr zdjąć wąż od odmy który jest wpiety przy odmie do kolektora ssacego. Potem odkrecenie srub mocujacych kolektor moze trochę trzymać trzeba go delikatnie o pukac i zdemontować. Czyszczenie to spore wyzwanie najlepiej kupic dobry środek do czyszczenia silników. Ja demontowalem jeszcze intetcooler i jego węże. Wszystko wymylem do czystego.Do plukania intercoolera użyłem benzyny, plukalem tyle razy az w koncu wyplynela czysciutka benzyna. Mycie podzielilem na dwa dni w sumie zeszło mi z 6 godzin. Potem wszystko złożyłem uszczelek nie zmienialem i nie mam zadnej nieszczelnosci. Po calej robocie kupno gumowego węża i podłączenie do odmy a drugi koniec poprowadzony do dolu przez oslone silnika. Zaślepka na wąż od kolektora ssacego. Teraz mam caly czas suchutko w kolektorze ssacym. Nie żałuję poświęconego czasu.Przepustnica również czyszczona czujniki wykrecone i tez moczone w benzynie i pozniej pedzelkiem do farb szkolnych zmycie brudu.Miałem zdjęcia ale niestety wykasowalem. Najważniejsze to odlaczenie calkowite odmy od kolektora ssacego. Ja wyprowadziłem wąż bezpośrednio na zewnątrz ale mozna kupic separator odmy i wtedy tam podlaczyc waz. Do zaslepienia węża od kolektora ssacego uzylem nypla pol calowego. Pozdrawiam
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem