View Single Post
Stary 13-06-2016, 00:49   #74
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Komunikat o niskim poziomie płynu spryskiwaczy szyb

@adnim , @pjetrucha , @p.saw - dzięki Koledzy za info- na podstawie roczników Waszych foczek można wnioskować, że od 2013 r. czujnik pojawiał się niezależnie od obecności ksenonów. Ciekawe tylko czy wtedy to już stał się standard czy związane jest z jakimś poziomem wyposażenia.

Dla osób chcących zaś ten czujnik dołożyć info jest takie, że na bratnim forum jeden z Kolegów opisał, iż po dołożeniu niezbędnych przewodów czujnik nie działa- cóż problemem jest pewnie brak aktywacji w BCM, a tu FoCCCus nie pomoże bo nie ma w nim takiej opcji. Może koledzy z UCDSem będą mogli pomóc?
Ja trochę o tym czujniku zapomniałem i nie przeciągałem jeszcze przewodów, ale może za 2 tyg. znajdę trochę czasu.

Cytat:
Napisał Thombike Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wg. mnie zbedny bajer. Zamiast np. tego szajsu, który w tej chwili powoduje jedynie komunikat na kompie, bo padł czujnik, którego wymaina nie jest tak rposta jak być powinna, wolałbym np. tempomat.
Ja przekonałem się, że czujnik taki to nie jest zbędny bajer, jak mi się płyn na autostradzie skończył- była zima i spod kół każdego samochodu leciała mgiełka z rozpuszczonego śniegu i soli. Jak wycieraczki przetarły to na sucho to już tylko wyglądałem co będzie szybciej MOP czy zjazd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wymiana tego czujnika w Mk2 to nie jest jakaś szczególna filozofia- wystarczy ściągnąć koło i nadkole i już powinien być dostęp do czujnika (w swoim mk2 czujnik ten dokładałem więc musiałem wyciągnąć jeszcze zbiornik, żeby w nim wyciąć otwór). Dostęp nie jest jakiś rewelacyjny, ale bez przesady nie wszystko w samochodzie musi być na wierzchu, w szczególności, że komora silnika w Mk2 jest wypełniona po brzegi. Ten czujnik zresztą to nie jest część eksploatacyjna i nie podlega regularnej wymianie. To, że Ci padł to raczej pech niż standard. Na allegro używki chodzą już od kilkunastu złotych. Mi padła w Mk3 pompka od spryskiwacza i też musiałem ściągnąć koło i nadkole.
Poza tym czujnik nie koliduje w żaden sposób z tempomatem, więc dla chcącego nic trudnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 13-06-2016 o 00:56
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem