Temat: [Focus 2011-2014] 1.6 Ecoboost - odwrócone panewki
View Single Post
Stary 04-09-2016, 09:36   #12
Grzegorz MX
Jeżdże Toyotą :-)

Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - odwrócone panewki

Do Gimnastikball:
Kolego,
/mode uwaga on
nie każdy śpi na kasie aby unikać druciatrstwa. Daj spokój koledze - zrobił na to co go stać i napewno nie gorzej naprawi samochód niż ty kupując drugi samochód po spaleniu żarówki

unikaj proszę słów na tym forum powszechnie uznanych za obelżywe (uzyłeś madafaka), nawet Cytryn & Gumiak ich nie używa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
/mode uwaga off

Dzięki

Bump:
Cytat:
Napisał Pitterek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@lewap02 Staram się zrozumieć przyczynę awarii. Czy sprawdzałeś poziom oleju po ostatniej wymianie w ASO? Czy na zewnątrz był upał >25stC) gdy usłyszałeś niepokojące dźwięki?
A może po prostu poprzedni właściciel nie dbał specjalnie o silnik i piłował na zimnym lub gaz w podłogę z niskich obrotów.
Przypomina mi to awarie w silnikach Renault/Nissan 1.5dCi.
Jeśli kolega wykonywał przeglądy po gwarancji w ASO - to można spróbować skorzystać z rękojmi dobrego wykonania.

Przyczyna w 80% leży w smarowaniu - albo katowany był na krótkich dystansach w mieście przy oleju 0w20/0w30 i dodatkowo resurs wymiany 30kkm.
Albo wlany był gorszy olej który zostawiał nagar i zapychał kanały smarujące korbo i panewki.

Akurat nagar można nakryć po rozebraniu.
Grzegorz MX jest offline   Odpowiedź z Cytatem