Temat: [Fiesta 2012-2017] Wybór zimowych opon i felg
View Single Post
Stary 22-09-2016, 22:41   #16
Wokinger
ford::beginner

Imię: Maciej
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 EcoBoost 100KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wybór zimowych opon i felg

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I pamiętaj o wymiarach homologowanych...
Rozważam tylko te 2 homologowane rozmiary.

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zimie zwykle jest błoto, woda i brud, o śniegu wpominając.
Kierowanie się tym że szersze opony w zimie lepiej jeżdżą po suchym, czy ładniej wyglądają, jest wg mnie głupie. Ma być bezpiecznie. W zimie wygląd ma małe znaczenie.
Przykład ostatniej zimy pokazuje zupełnie co innego. Raptem 1, czy 2 dni zeszłej zimy jeździłem nie po czarnym asfalcie. Stąd też wątpliwość, czy ten argument należy, czy nie należy brać pod uwagę. Oczywiście z zimą jak to z zimą. Jak na złość może być sroga w tym roku. Czy wygląd nie ma znaczenia? Jeżeli wymagania dotyczące funkcjonalności i bezpieczeństwa są spełnione to naturalnie, że wybiera się rozwiązanie, które lepiej wygląda.

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega podał homologowane rozmiary. Właśnie w Fieście jest tak, że 14" mają tylko rozmiar 175/65R14, więc są zauważalnie węższe, względem 15" 195/50.

@cattani75 może i dobrze, że nie przygladasz się z lupą, bo o ile z zewnatrz nic nie widać, to od srodka u mnie po 5 zimach widać lekkie złuszczenie lakieru, ewidentnie spowodowane zimą, bo na letnich nic nie ma.
Z drugiej strony zwykłe stalowe po 5 zimach rdza chwyci, więc tutaj ani stalówki, ani aluminiowe nie wyróżniają się.

---------------------

A pytanie jeszcze odnośnie czujników ciśnienia. Czy przy wymianie opon wystarczy 'skalibrować' nowe czujniki z poziomu menu, czy należy się z zewnątrz podpiąć do systemu samochodu? Jak wyglądałaby sytuacja, gdyby tych czujników w zimowych kołach nie było?
Wokinger jest offline   Odpowiedź z Cytatem