Temat: [Focus 1998-2004] Trzęsie przy dużych prędkościach
View Single Post
Stary 07-10-2016, 09:18   #5
kirhoff
FCP member

Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Trzęsie przy dużych prędkościach

Cytat:
Napisał Qawse2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Otóż mam taki problem, wczoraj jadąc po trasie zauważyłem i odczułam drgania w kierownicy oraz całej karoserii dzieje się tak przy prędkościach między 90km/h a 100KM/h, 140KM/h a 150KM/h oczywiście szybciej już nie jechałem ze względu iż się bałem. Czy ktoś może zna przyczynę takiego zachowania auta przy takich dużych prędkościach ? Czytałem na innych stronach że może to być wina opon że mogą być źle wyważone lecz raczej w moim wypadku to nie możliwe bo tydzień temu wymieniłem opony i były wyważone w wulkanizacji.
Proszę o pomoc.

Ford Focus kombi mk1 98r. 1.6 16v b+g
Mam kuge i mam taki sam objaw przy tych samych prędkościachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poobserwowałem to prze dłuższy czas i wydaje mi się że znam przyczynę tego drżeniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Winne są opony letnie. Jak temperatura na zewnątrz spada poniżej 15 stopni zatrzymają się te drżenia jak jest cieplej wszystko jest ok.
Skąd ten wniosek a no stąd że jak jesienią zienie opony na zimowe auto jeździ bez drżeń i wibracji.
Opony letnie to Pirelli scorpion verde
Opony zimowe to Nokiany
Zawieszenie bez luzów , amortyzatory sprawdzone.
kirhoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem