![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Albert
Model: Focus kombi mk1
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1998
|
Witam.
Otóż mam taki problem, wczoraj jadąc po trasie zauważyłem i odczułam drgania w kierownicy oraz całej karoserii dzieje się tak przy prędkościach między 90km/h a 100KM/h, 140KM/h a 150KM/h oczywiście szybciej już nie jechałem ze względu iż się bałem. Czy ktoś może zna przyczynę takiego zachowania auta przy takich dużych prędkościach ? Czytałem na innych stronach że może to być wina opon że mogą być źle wyważone lecz raczej w moim wypadku to nie możliwe bo tydzień temu wymieniłem opony i były wyważone w wulkanizacji. Proszę o pomoc. Ford Focus kombi mk1 98r. 1.6 16v b+g |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Najczęściej winne są półosie lub przeguby , jechać sprawdzić na warsztat .
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90 KM
Rocznik: 2011
|
Dużo ludzi na tym forum opisuje to zjawisko. Ciężko dojść co to jednoznacznie. Ja dałem sobie z tym spokój. Nie przeszkadza tak bardzo.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
Skrec.kola.na maxa i.rob kolka.jak.bedzie.strzelac wyrywac kierownice.to.przeguby sprawdz oslony na.nich czy sa bo jak dostal sie tam.piach to wymieniaj pozatym kto jeszcze jezdzil.autem felgi sa cale.skontroluj je rowniez.wewnatrz
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Poobserwowałem to prze dłuższy czas i wydaje mi się że znam przyczynę tego drżeniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Winne są opony letnie. Jak temperatura na zewnątrz spada poniżej 15 stopni zatrzymają się te drżenia jak jest cieplej wszystko jest ok. Skąd ten wniosek a no stąd że jak jesienią zienie opony na zimowe auto jeździ bez drżeń i wibracji. Opony letnie to Pirelli scorpion verde Opony zimowe to Nokiany Zawieszenie bez luzów , amortyzatory sprawdzone. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Piotrek
Model: Ford Focus Mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
|
ja miałem podobnie i tak jak kolega wyżej napisał po zmianie opon trzesienie ustało. Sprawdz półosie i przeguby bo one tez moga byc przyczyna
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-07-2015
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016
|
Qawse2. Czy przed wymianą opon ten problem występował?
Ja bym jednak zaczął od opon, sprawdź czy są napompowane tak jak producent przewidział. (wulkanizatorzy najczęściej to olewają, pompują tak jak im się wydaje za słuszne, a każde auto przecież ma inne wartości ciśnienia przewidziane, i inne wartości ciśnienia w kołach z tyłu i z przodu). Możliwe też, że źle wyważyli oponę, albo któraś opona jest uszkodzona i nie da się koła wyważyć i mechanik po prostu wyważył ile się da. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Lza tak występował na starych oponach ale przy tamtych oponach byłem że to ich wina teraz mam nowiutkie opony więc wątpliwa sprawa by teraz również była by to wina opon alufelg tym bardziej iż sprawdzałem czy nie są gdzieś powykrzywiane. Atmosfery niby dobrze nabite po 2.2bara. Sam nie wiem oddać jeszcze raz do wyważenia ?
A potem faktycznie wezmę się za przeguby ? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-07-2015
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016
|
Skoro i na starych i na nowych jest to samo, to raczej jednak nie jest wina opon :-(
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Cóż sprawdzę w takim bądź razie przeguby i półosie w poniedziałek. Dam znać cóż to za przyczyna tego trzęsienia w pon. lub wt.
A narazie dzięki za pomoc :-) |
|
|
|