Cytat:
|
Koledze zasugerowałem,by zmienić czujnik różnicy ciśnień na stary i zobaczyć wtedy co będzie się działo.
|
Po wymianie czujnika i usunięciu błędów po przejechaniu ok 300m znowu zapalił się check z błędem o zbyt dużej ilości sadzy i różnicy ciśnień.
Co do błędów.
Jak pierwszy raz zapalił mi się check i pojechałem do mechanika to dowiedziałem się, że był błąd całkowitego zatkania DPF. Mechanik powiedział, że był zatkany w 97%, gdy chciał zrobić statyczną regenerację to niby procedura zakończyła się pomyślnie, ale silnik nie wszedł na obroty itp...
Następnie nastąpiła wymiana DPF. Błędy poniżej są PO wymianie DPF na nowy. Mechanik nie miał możliwości restartu DPF i jego kolega do którego pojechaliśmy odczytał takie błędy. Po odczytaniu tych błędów padła decyzja o wymianie czujnika różnicowego.
Zdjęcie błędów 1
Zdjęcie błędów 2
Następnym moim krokiem była wizyta u totek2 i błędy które opisał:
Cytat:
|
Pojawił się u mnie z takimi:
P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel
P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy
P242F - Zatkanie filtru cząsteczek stałych w pojeździe Diesel - nagromadzenie popiołu
P244B - Ciśnienie różnicowe filtru paliwa cząstek stałych Diesel zbyt wysokie
P2453 - Zakres sygnału/działanie obwodu czujnika ciśnienia różnicowego filtru cząstek stałych
P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy
a z takim ode mnie wyjeżdzał:
|