Temat: [Mondeo 2007-2014] Dpf - bład p2002 co z tym zrobić ?
View Single Post
Stary 31-01-2017, 09:00   #52
Cielak17
ford::beginner

Imię: Dawid
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Błąd P2002 - paląca się kontrolka check engine

Kolego możesz spokojnie w trasę z tym błędem. Sam zrobiłem 1,5 tys km i dopiero wymieniłem wezyk. DPF w tym czasie wypalil się 2 razy.
Błąd pojawial się różnie u mnie. W mieście po 10-15 km się zalaczal, a na trasie po dłuższym odcinku.
Sprawdź sobie jak masz mozliwosc odczyt czujnika różnic czastekek. Jak wężyk będzie uszkodzony odczyt jest zerowy. A jeszcze lepiej wejść pod samochód i zobaczyć dwa silikonowe wężyki które ida od DPF do komory silnika.
Z obserwacji na forum zauważyłem że najczęściej ulega zniszczeniu ten grubszy wężyk i widać na pierwszy rzut oka uszkodzenia od strony DPF (osmolony wężyk, kruszy się w palcach).
Jak wężyk uszkodzony polecam zakupić go w jakimś sklepie (np. Alledrogo) i go wymienić. Koszt około 12-15 zł za metr wężyka (potrzeba chyba koło 70 cm ale sprzedają na metry) i wymiana do 30 minut ( trochę musiem pomęczyć się aby wlozyc wężyk do czujnika w komorze silnika).
Sam zrobiłem już na takim wężyku 20 tys km i na razie jest wszystko ok (chociaż mam w zapasie jeszcze jeden metr bo myślalem że może być to mniej trwałe)