Cytat:
Nie rozumiem stwierdzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,
@ heko
ma dobrą renomę więc raczej wie co robi.
Jakieś 30 km i 50 nm momentu więcej od serii 240km to chyba nie jest "wiele" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..... Ja raczej zostaje na tzw. stage 1 - żadnych twardych modyfikacji w aucie.
To że producent wie jak robić kasę na ludziach, to jego sprawa, a to że my wiemy że nie zawsze trzeba płacić ~10k+ pln za kilka koni więcej to już nasza sprawa.
Poza tym nie będę cały czas korzystał z maksymalnie dostępnej mocy i maksymalnego momentu, więc moim skromnym zdaniem delikatne zwiększenie mocy nie powinno w żaden sposób wpłynąć na żywotność auta i podzespołów.
|
W wersjach europejskich przed IC jest czarna chłodnica oleju skrzyni biegów. Niestety chłodnica oleju nie pomaga w dobrym chłodzeniu IC który na dodatek i tak jest mały. W wersjach amerykańskich nie ma tej chłodnicy, dodatkowo jest inny soft i może przez to lekko większa moc (chyba 3kw wg katalogów względem wersji 240KM). Dodatkowo w lifcie Fusiona jest nowa wersja 2.0EB 245KM z ponoć wieloma zmianami/udoskonaleniami w silniku (ciekawe czy trafi do Europy z liftem Mk5).
Resumując 260KM można ogarnąć programem a powyżej ICek się gotuje i nici z mocy większej (tak przynajmniej słyszałem - też chciałbym coś pomodzić). Trudno dostać większy i sprawniejszy IC bo przeszkadza chłodnica oleju (mało miejsca). Rozwiązaniem jest wywalenie żaluzji i jak czytałem to już kilka osób tak robiło aby zmieścić większy IC. Ogólnie po wymianie paru gratów można 300KM z tego silnika wydusić - tylko co na to skrzynia biegów i moment powyżej 400Nm? - nie wiem ale pewnie tunerzy mogą się w tym temacie wypowiedzieć.
Już niedługo też mam w planach upgrade na 240KM później może coś więcej. Na razie czekam na wyniki testów z hamowni 203 vs 240KM a to ponoć już w sobotę :-)
2.0 EB od środka:
https://www.full-race.com/articles/i...t-2-liter.html