Temat: [C-MAX 2007-2010] szapranie autem podaczas jazdy 2.0TDCI
View Single Post
Stary 14-03-2017, 23:46   #29
damiancmax
ford::beginner

Imię: Damian
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: szapranie autem podaczas jazdy 2.0TDCI

Cytat:
Napisał Detrytus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
U mnie problem jest podobny zdemontowałem przepustnicę, aby ją wyczyścić. Auto telepało przy gaszeniu, poszarpywało na jałowym biegu i na dwójce bez gazu. Winą obarczyłem brudną przepustnicę i kolektor. Kiedy odkręciłem przepustnicę okazało się że jest czysta, za to prawa klapka jest luźna a do tego poprzedni właściciel przykręcił do niej jakiś kawałek blachy pewnie po to aby właśnie ją zablokować w pozycji otwartej. Przepustnicę oddałem do regeneracji (koszt 230 zł). Moje pytanie do forumowiczów: czy ktoś miał podobne objawy i czy próbował im zaradzić poprzez doprowadzenie przepustnicy do ładu? Dodam że mam wersję z fabrycznym FAP-em, już wyciętym.
Mam podobne objawy i prawa klapka również lata u mnie luzem. Czasem strasznie szarpie, aż wstyd z kimś jechać. Wolne obroty też są raz wyższe, raz niższe. Próbowałem zdemontować tą klapkę z tego pręta, ale niestety śruby nie chcą puścić. Czytałem trochę w necie na innych forach o autach z tym silnikiem i nikt do końca nie wyeliminował tego szarpania. Niektórzy wymieniali 3/4 silnika i dalej tak było...

Wysłane z mojego PE-TL10 przy użyciu Tapatalka
damiancmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem