@
zmijew
to trochę nie tak działa jak myślisz. Convers to tylko wyświetlacz, a tak dokładniej to ekran LCD, na którym procesor wyświetla zdefiniowane w nim wcześniej obrazy i zmienne elementy na tych obrazach. Ten procesor dostaje informacje, po szynie CAN co z nich ma wyświetlać, z jakimi danymi (np. wyświetlić zakładkę na wyświetlaczu Radio -> z informacjami o stacji z RDS, częstotliwość). Ale też po tej szynie krążą dane z BCM czy PCM czy z innych modułów. CAN to tylko warstwa przesyłania danych, a te dane mogą być dowolne. I nawet jak zrobisz fizyczne połączenie to nic ci to ni da. Radio musi znać konfigurację ekranów Convers oraz co i gdzie może mu posłać.
Jak dotąd i zapewne tak już zostanie, jedyne co można wywołać i pokazać ekran na Convers to:
1. ekran Radio z częstotliwość stacji (ale bez nazwy bo ta jest zależna od RDS)
2. ekran Aux - gdy działa stockowy odtwarzacz muzyki
3. ekran CD - gdy uruchomimy coś z płyty
I tylko dlatego te aplikacje, bo są one osadzone w hardware radia. A tam też jest aplikacja do sterowania klimatyzacji w Fordach (model radia NX ma w sobie sterowanie klimy). Więc, kiedy Chińczyl rozkodował tą komunikacji, to przy okazji rzucił coś dla Conversa. To samo się tyczy dla innym marek. I to właśnie widzisz w ustawieniach fabrycznych, gdzie zaznaczasz różne modele marek i CAN.
To dlatego nie da się zmienić aplikacji dla radia, CD/DVD. Muzykę można słuchać przez inne, nie tylko orginalną, np winapm, ale wtedy Convers w ogóle nie zareaguje.
A czemu nie zareaguje? Bo twórca winamp która działa na poziome systemu operacyjnego android, nie zawarł żadnych instrukcji w programie, które spowodowałyby żeby hardwareowy modół CAN w radiu chciał coś posłać na Fordowego Conversa. I na 99,9% nie znajdziesz aplikacji która by to potrafiła. Convers to produkt Forda to raz, a radia samochodowe z androidem to ciągle jeszcze nisza rynkowa i nie taki znowu popularny żeby programiści chcieli go rozgryzać i implementować w programach.
Do Fordów w pewnych sytuacjach potrzebny jest CAN moduł. Ale tam nie ma nic magicznego. W nim znajduje się prosta procesorek, która umie rozpoznać z transmisji Forda stan przekręcenia kluczyka, włączonych świateł, ewentualnie guzików na kierownicy od głośności i to potem posyła w główną wtyczkę radia. A w drugą stronę ten moduł odsyła w szynę CAN auta te trzy rzeczy dla Convers oraz dane dla modułu klimatyzacji jeśli to ford był z radiem NX.
Ja mam Pumpkina z tym modułem CAN i mam na Conversie, to co opisałem wyżej. Miałem wcześniej FX, więc sterowanie klimy, jak dla mnie, nie zmieniło się.
Jeśli chcesz rozważać coś jeszcze więcej to zapamiętaj jaki jest przepływ danych:
Convers (ale też Klima / Zapłon / Światła itd.) <= poprzez CAN przewody => CAN FORD dekoder <=> hardware radia gdzie jest też radio, CD/DVD, odtwarzacz, BT <=> warstwa OS czyli system adnroid i aplikację w nim zainstalowane
PS. NP dla pewnych aut z grupy VW zewnętrzny moduł CAN nie jest potrzebny i hardware radia sobie radzi. Wtedy przewody CAN są właśnie bezpośrednio w gnieździe Tx/Rx CAN chińczyka
Powodzenia